Hän henkäisi viimeisen henkäisynsä. Miksi hyvä johtajuus tukehtuu taidelaitoksiin?

Alkufiktio.

[Tyyli: tragikomedia, farssi tai päättymätön murhenäytelmä.]

Tömps! Osaava johtaja tiputetaan keskelle taidelaitosta.

[Voit itse kuvitella parhaiten omaan tilanteeseesi sopivasti, minkä alan organisaatiosta on kyse.]

Osaava johtaja on intoa täynnä. Hän alkaa perehtyä uuden työpaikkansa toimintatapoihin, henkilöstöön, aiempiin strategioihin, organisaation ja työnkuviin. Hän haukkoo henkeään. Mikään ei voi heikentää hänen valtavaa motivaatiotaan.

Alkuhengittelyn jälkeen osaavalle johtajalle alkaa valjeta: päätöksiä on tehty milloin milläkin perusteella, usein fiilispohjalta, enemmän ovat vaikuttaneet ihmisten luonteenpiirteet kuin suunnitelmallinen, saati pitkäjänteinen strategia.

On ollut johtaja, moniakin johtajia. Toinen tykkäsi tehdä näin, ihan fiilispohjalta, yksi oli sen ja sen ystävä ja ymmärsi ryhmän tunnevaihteluita paremman kuin muut. Kaikilla aiemmilla johtajilla oli taipumus jatkaa myös substanssipuolen töitä, sillä kukapa johtaja jaksaisi, jos ei saisi hengittää luovan työn vapaata ilmaa johtajuuden rinnalla.

Yksi kertoo uudelle, osaavalle johtajalle yhtä, toinen toista. Juorutaan. Punainen lanka katkeaa, se muuttuu paperisuikalesateeksi, runsaaksi ja pitelemättömäksi. Kaikki peittyvät sen alle.

Henkilökohtaiset ambitiot alkavat kasvaa yhteisön keskeltä värikkääseen ja suureen kukintoon. Osaavan johtajan alkuperäinen kysymys taidelaitoksen strategiasta kuihtuu nurkkaan kuin kastelematon, harmaankuiva traakkipuu. Osaava johtaja huokaisee huolestuneena.

Valloille pääsee tunteiden sekamelska, mihinkään johtamaton tarina vailla loppua tai pääkertojaa. Ennen pitkää osaava johtaja turhautuu. Hän henkäisee viimeisen henkäisynsä tällä areenalla.

Miksi hyvä johtajuus tukehtuu taidelaitoksiin? Niin, miksi.

[Voit vastata parhaiten omaan tilanteeseesi sopivasti tai antaa minun vastata puolestasi.]

———————————————————————————————-

Loppufakta.

Juuri lukemasi alkunäytelmä on oman mielikuvitukseni tuote. Olen hyödyntänyt sen kirjoittamisessa näkemääni, kokemaani ja kuulemaani, se on kärjistetty esimerkki lukuisten, erilaisten, eri alojen taidelaitosten tilanteista johtajuuden näkökulmasta. Onneksi kertomus ei ole totuus, ainakaan se ei ole koko totuus kaikista taidelaitoksista.

Kertomallani alkunäytelmällä oli kurja loppu. Nyyh. Tarinan lopussa osaava johtaja tukehtui ja tukahtui keskelle tunteiden sekamelskaa, hän vetäisi viimeisen henkäyksensä.

Älkää suotta hätääntykö. Samalla tarinalla voi olla myös onnellisempi loppu.

Taidelaitoksia on osittain mystifioitu turhaan. Niihin pätevät usein täysin samat lainalaisuudet kuin muuhunkin johtamiseen. Luovien organisaatioiden johtamisessa voi toisinaan jopa ylikorostaa selkeyttä ja ammatillisuutta..

Vähintään seuraavat asiat on oleellista tutkia perinpohjin ennen kuin suunnataan yhdessä seuraavaan luovaan produktioon:

  1. Perustehtävät, sekä organisaation että sen tekijöiden

  2. Työnkuvat ja etenkin niiden väliset rajat - mitä on kenenkin vastuulla? Onko useita johtajia? Kuka vastaa mistäkin ja miksi?

  3. Strategia, milloin & miksi & mihin asti & miten tehty, kuinka strategia määrittää työtä ja valintoja käytännössä?

  4. Mitä on opittu aiemmista työn vaiheista, miten jälkiarvioinnit on toteutettu?

  5. Miksi töissä ylipäätään ollaan?

Kun vähintään perusasiat organisaation rakenteissa ovat selvillä kaikille, alkaa työ hiljalleen helpottua, luovuus alkaa suuntautua oikeisiin uomiin ja keskittyminen kohdentua enemmän itse työhön ja vähemmän sisäiseen maailmaan. Päästään ‘musta tuntuu’ -ajattelusta ‘mihin yhdessä suuntaamme’ -ajatteluun.

Tahdotko kuulla lisää? Autan johtajia, organisaatioita ja asiantuntijoita eteenpäin. Ota yhteys!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

Olisiko jo aika hyvästellä alisteinen alainen?

Moni muukaan ei näemmä pidä alainen-sanan käytöstä.

Tämä 3 viikkoa sitten postaamani haaste on saanut LinkedInissa nyt 17 500 tsekkausta, 205 tykkäystä ja 50 kommenttia:

“Haastan kaikki mukaan lopettamaan #alainen-sanan käytön. Aika alkaa nyt! Mitä tilalle? #asiantuntija #tiimiläinen #työntekijä #kollega #ihminen tai mitä vain muuta, arvostavampaa kuin alisteinen alainen? Tykkää tai kommentoi, jos olet mukana!”

Sanoillakin voi muuttaa työelämää, pala kerrallaan. Oleellisinta on, mitä asenteita sanojen takana piilee. Toisinaan asenteet voivat muuttua, mutta vanhat termit jäädä käyttöön, ellei niitä kyseenalaisteta.

-Kati Huovinmaa
muutosjohtaja & ammattimentori

Tulossa: Uusi vanhemmuus -ammattimentorointi

Olen jo pitkään pohtinut uudenlaisen ammattimentoroinnin aloittamista. Ennakkoreaktiot ovat olleet hyvin positiivisia ja nyt laajennan tunnusteluja.

Uusi vanhemmuus -ammattimentorointi kohdentuu vaiheeseen, jossa vanhemmuus muuttaa aiempaa, tuttua asetelmaa. Saattaa kestää vuosia ennen kuin uudenlainen minä solahtaa kohdilleen ja vanhemmuuden mukanaan tuoma mullistus tasoittuu.

Minua kiinnostaa erityisesti se, kuinka vanhemmuus vaikuttaa arvoihin ja siihen, miten oivaltaa hyväksyvästi oman itsensä uudessa tilanteessa. Ei ole olemassa oikeanlaista vanhemmuutta tai mallia, jota tulisi toteuttaa. Olemme lapsillemme parhaita vanhempia sellaisina ihmisinä, kuin oikeasti sisimmiltämme olemme. Meidän ei tarvitse mahtua minkäänlaisiin katalogivanhemmuuden malleihin ja se on helpottavaa.

Alla olevat pohdinnat ja kysymykset ovat tulleet eteeni ja ne puhuttelevat minua. Tahdon koulutettuna ja kokeneena ammattimentorina helpottaa vanhemmaksi tulemisen ja vanhempana olemisen vaiheita.

Arvoni mullistuvat, pysynkö itse mukana?

Olen paljon muutakin kuin vanhempi.

Miten löydän tasapainon vanhemmuuden ja työn ja kaiken muun välillä?

Olenko yksin ajatuksineni?

Viliseekö elämä ohitseni?

Kuva: Antti Rastivo

Kuva: Antti Rastivo

Vanhemmaksi tuleminen on iso muutos. Kullakin on oma tapansa toteuttaa omaa vanhemmuuttaan, eikä oikeaa tai väärää tapaa ole. Ulkoa tulevat paineet, huonosti nukutut yöt, uudenlaisen vastuun ottaminen ja mullistus vastuun lisääntymisestä ja identiteetin muuttumisesta lopulta melko lyhyessä ajassa ovat isoja asioita. Onneksi niiden käsittelemiseen ja hyväksymiseen on olemassa apua.

Kiinnostaako sinua uusi vanhemmuus -mentorointi? Olen kehittämässä sekä yksilömentorointeja että mahdollisesti myös ryhmämentorointeja.

Olen koulutettu, sertifioitu ammattimentori ja tarjoamani palvelut ovat maksullisia. Uusi vanhemmuus -ammattimentoroinnin hinta täsmentyy myöhemmin.

Ota yhteys matalalla kynnyksellä ja kerro omista toiveistasi ja tarpeistasi, niin minä kerron, mitä on luvassa.

Kati Huovinmaa
muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

Muutoksen kannalta pahin on ihan kiva työpaikka

Olen saanut auttaa viimeisten vuosien aikana kymmeniä eri alojen ihmisiä eteenpäin heidän urahaaveittensa toteuttamisessa. Olen tehnyt havainnon. Radikaalin muutoksen kannalta pahin on ihan kiva työpaikka.

Jos töissä viihtyy erinomaisesti, hyvä.

Jos töissä on niin turhauttavaa, tukalaa ja ahdistavaa, että sieltä on yksinkertaisesti pakko lähteä muualle, muutoksen kannalta se on hyvä. Silloin on yksinkertaisesti pakko lähteä rakentamaan omaa uraa toisaalle.

Pahin on ihan kiva työpaikka, sillä se mahdollistaa monet tekosyyt jäämiseen. Raha, elämäntilanne, rohkeuden puute. Ihan kivan, mutta aika ajoin mietityttävän työpaikan haittana voi pidemmän päälle olla kyynistyminen ja passivoituminen. Silloin on vaikeaa saada aikaiseksi muutosta.

Pahinta on ihan kiva työpaikka, sillä se mahdollistaa monet tekosyyt jäämiseen. Ennen pitkää myös kyynisyys ja passivoituminen lisääntyvät.

Ammattimentorina autan ihmisiä kiteyttämään vahvuuksia, selkeyttämään mahdollisuuksia, näytän esimerkkiä, rohkaisen eteenpäin. Harva ihan kivassa työpaikassa työskentelevä hakeutuu palveluideni ääreen. 

On epäreilua, traagista ja hälyttävää, kuinka huonosti ihmiset saattavat voida töissään. Siinä piilee kuitenkin mahdollisuus, sillä sellaisesta paikasta voi olla lopulta oman itsensä vuoksi pakko lähteä pois. On toteutettava rohkea muutos ja uskottava, että vaihtoehtoja on. Parhaassa tapauksessa kaikki tekosyyt kaikkoavat ja mahdollisuuksia alkaa sittenkin löytyä.

Onneksi mahdollisuuksia on paljon ja niitä kohti autan. Mitä radikaalimpi muutos, sitä isompi ilo lopulta löytyy.

Onko sinulla kokemuksia erinomaisesta, ihan kivasta tai mahdottomasta työpaikasta? Mitä ajatuksia kirjoitukseni herättää?

Lähde matkaani, autan eteenpäin.

Kati Huovinmaa, ammattimentori & muutosjohtaja
kati@huovinmaa.com - ota yhteys vailla kynnystä tai sitoutumista

Kuusi teesiä radikaalin strategian toteutukseen: laimea visio ei luo mitään uutta

Arvoisa radikaaleista muutoksista syttyvä johtaja tai asiantuntija. Tahdon jakaa sinulle 6 teesiäni radikaalin strategian toteutukseen.
1) Hirvityksen merkitys visioinnissa on tärkeä. Liian laimea ei luo aidosti uutta.
2) Johtajan vastuuta kannattaa korostaa, se lievittää epävarmuutta muutoksissa.
3) Koko työryhmä mukaan strategia- ja visiointityöhön - tämä lisää motivaatiota ja tuo usein esiin oleellista.
4) Toisto, toisto, toisto, toisto - muutoksessa tärkeää on toistaa, mihin pyrimme ja miksi - lievittää ennakkoluuloja.
5) Ulkopuolinen apu - usein oleellista muutoksen läpiviennissä.
6) Mitä jää pois, kun kehitetään uutta? Jos aina tuo mukaan uutta tarkastelematta kriittisesti vanhaa, ollaan helposti mahdottomassa ja uuvuttavassa tilanteessa.

Autan mielelläni sinut ja organisaatiosi saavuttamaan radikaalit, uudet suunnat.
Ota yhteys, kerro tilanteesi, niin pääsemme etenemään.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & Certified Business Mentor
kati@huovinmaa.com +358 40 960 4838

5 radikaalia oivallusta yrittäjyydestä

Perustin oman, muutosjohtajuuteen ja ammattimentorointiin keskittyvän yritykseni tasan vuosi sitten. Aiempi urani toteutui säätiöissä, valtiolla ja kunta-alalla, pääosin erilaisissa taidemuseoissa. Ensin työskentelin asiantuntijana, sitten johtajana.

Olen tähänastisen yrittäjyyteni ohella opiskellut aiempia tutkintojani täydentäviä kokonaisuuksia. Valmistun pian sertifioiduksi Business Mentoriksi ja maisteritason tradenomiksi, suuntana liiketoiminnan kehittäminen. Kesäkuussa ilmoitin työnantajalleni, etten enää palaa opintovapaani päätyttyä taidemuseonjohtajaksi.

Mitä radikaalia olen oivaltanut yrittäjyydestä?

1) ARVOT: Vapaus, radikaalius, uskottavuus, arvotietoisuus

Arvojen mukainen työelämä on parasta. Omat työn arvot pitää uskaltaa myllätä, kohdata, sisäistää ja ennen kaikkea arvojen mukaan täytyy alkaa aidosti tehdä valintoja. Olen saanut lukuisia yhteistyöehdotuksia erilaisilta organisaatioilta yrittäjävuoteni aikana. Joka kerta olen pysähtynyt tarkkailemaan uusia mahdollisuuksia erityisesti arvojeni näkökulmasta ja tehnyt päätökseni arvojeni mukaisesti.

2) ASIAKKAAN MENESTYS, tärkein päämääräni

Minun yritykseni kirkkain päämäärä on mahdollistaa sekä yksityis- että organisaatioasiakkaitteni menestys. Tämän eteen teen paljon työtä ja tulokset puhuvat puolestaan. Vuoden aikana minulla on ollut yli 30 yksilömentoroitavaa ja organisaatiotoimeksiantojen määrä on iloisessa kasvussa. Asiakkaani menestys on missio numero yksi.

3) LUOTTAMUS: luotan itseeni ja olen asiakkaitteni kaiken luottamuksen arvoinen

Yrittäjän on oleellisen tärkeää luottaa itseensä. Kun luottamus omaan tekemiseen on vahva, on myös helpompaa hehkua luottamusta ympärilleen. Luotan itseeni ja olen asiakkaitteni kaiken luottamuksen arvoinen. Luottamus vie myös yritystä eteenpäin ja helpottaa arvojen mukaisia valintoja.

4) YKSIN / YHDESSÄ: yksinyrittäjyydessä viisaiden kanssakulkijoiden merkitys korostuu

Olen yrittäjänä tehnyt paljon töitä yksin. Se on ollut antoisaa, motivoivaa ja opettavaa. On myös tärkeää ja arvokasta löytää rinnalle viisaita kanssakulkijoita, jotka tilanteen mukaan sparraavat, kannustavat ja kyseenalaistavat.

5) LÄSNÄOLO: tärkeintä on läsnäolo

Läsnäoloko radikaalia? Kun autan johtajia, asiantuntijoita ja organisaatioita viemään omat muutoshalunsa maaliin, minun on erittäin tärkeää aidoti kuunnella ja olla läsnä. Oman yrittäjäbrändin voi rakentaa millaiseksi tahansa, mutta jos ei pysty pysähtymään ja kohtaamaan asiakkaita vailla kiirettä, on muu brändityö usein vähän turhaa ja helposti harhaanjohtavaa. Tärkeintä kaiken kohinan keskellä on läsnäolo.

Hyvää ja radikaalisti eteenpäinvievää yrittäjän päivää!

Kiinnostuitko kuulemaan lisää? Lähde mukaan matkaani täällä.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

 

11 vuotta ja uusi suunta

Juuri nyt LinkedIn-profiilini postilaatikkoon tulvii onnitteluita. Uutisvirrassani näkyy ilmoitus siitä, että olen työskennellyt päivälleen 11 vuotta Vantaan taidemuseossa. Palasin takaisin Vantaalle Didrichsenin taidemuseon vuosien jälkeen elokuussa 2007.

Lähdin Vantaan taidemuseosta vuonna 2004 suuntaamaan uraani uuteen asentoon. Sitä ennen sama työpaikka oli tullut minulle tutuksi eri tehtävissä vuodesta 1996 alkaen. Totuus on siis jotain muuta kuin 11 vuotta. En ollut suunnitellut paluuta Vantaalle, mutta minut pyydettiin takaisin ja palasin.

Olen parhaillaan opintovapaalla Vantaan taidemuseon johtajan pestistä. Opiskelen kaupallista maisteritason tutkintoa Haaga-Heliassa ja työskentelen muutosjohtajana & ammattimentorina omassa yrityksessäni. Joulukuussa tutkintoni on valmis ja nyt uusi suuntani jatkuu muualla kuin Vantaan taidemuseossa. En siis ole enää palaamassa takaisin vanhaan. Tiedän, että hyviä asioita on luvassa.

Kiitos kuitenkin kaikille onnittelijoille! 11 vuotta on totta ja totta on myös se, että edessäni on uusi suunta.

Oletko sinä haaveillut uusista käänteistä omassa työelämässäsi? Voisinko auttaa sinua eteenpäin, etenemään kohti konkretiaa?

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

 

 

Suunta - tulevaisuuden johtajat

Oletko löytänyt itsesi pohdiskelemasta työn tai johtajuuden tulevaisuutta? Mitä jos saisit ympärillesi verkoston, joka vie yhdessä eri alojen osaajat eteenpäin kohti tulevaa? Olet tervetullut mukaan etsimään ja näyttämään uutta suuntaa!

Yhteistyö synnyttää parhaat oivallukset. LinkedIniin perustamani ryhmä Suunta - tulevaisuuden johtajat on näkemyksellisten ammattijohtajien verkosto. Muutamassa päivässä jo yli 50 ammattilaista on tahtonut päästä mukaan, tuletko sinäkin?

Ryhmä luo yhdessä suuntaa tulevaisuuteen: siellä saat jakaa ajatuksia, artikkeleita, mielipiteitä, saat kysyä ja kommentoida eteenpäin suuntaavassa ja uutta luovassa hengessä.

Toimialalla, maantieteellisellä sijainnilla tai johdettavan organisaation koolla ei tässä verkostossa ole merkitystä. Ennakkoluuloton, yhteistä hyvää toteuttava asenne ratkaisee.

Hae mukaan ryhmään klikkaamalla tästä!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
Sytyn tulevaisuudesta, radikaaleista muutoksista ja onnistumisten mahdollistamisesta.