Suunta - tulevaisuuden johtajat

Oletko löytänyt itsesi pohdiskelemasta työn tai johtajuuden tulevaisuutta? Mitä jos saisit ympärillesi verkoston, joka vie yhdessä eri alojen osaajat eteenpäin kohti tulevaa? Olet tervetullut mukaan etsimään ja näyttämään uutta suuntaa!

Yhteistyö synnyttää parhaat oivallukset. LinkedIniin perustamani ryhmä Suunta - tulevaisuuden johtajat on näkemyksellisten ammattijohtajien verkosto. Muutamassa päivässä jo yli 50 ammattilaista on tahtonut päästä mukaan, tuletko sinäkin?

Ryhmä luo yhdessä suuntaa tulevaisuuteen: siellä saat jakaa ajatuksia, artikkeleita, mielipiteitä, saat kysyä ja kommentoida eteenpäin suuntaavassa ja uutta luovassa hengessä.

Toimialalla, maantieteellisellä sijainnilla tai johdettavan organisaation koolla ei tässä verkostossa ole merkitystä. Ennakkoluuloton, yhteistä hyvää toteuttava asenne ratkaisee.

Hae mukaan ryhmään klikkaamalla tästä!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
Sytyn tulevaisuudesta, radikaaleista muutoksista ja onnistumisten mahdollistamisesta.

 

 

Työttömyys on luonteva osa työelämää

Näennäisen kevein askelein urallaan etenevien menestyjien areena, SuomiAreena, antoi paljon ajattelun aihetta. Yksi minulle antoisimmista tilaisuuksista oli virallisen ohjelman liepeille organisoitu piknik, jolla eri alojen osaajat pääsivät tutustumaan ja verkostoitumaan. Tapaaminen alkoi esittelykierroksella.

Illan edetessä piknik-piiri pieneni pienenemistään ja lopulta jäljelle jäi vain pieni määrä osallistujia. Sitten aloimme päästä varsinaisiin, aidosti puhutteleviin ja mietityttäviin ytimiin.

Kulttuuriimme kuuluu, että usein esittelemme itsemme työn kautta, vaikka kyseessä olisi täysin epämuodollinen tilaisuus. Se on tapa, jonka voisi hyvin kyseenalaistaa. Harvempi kuitenkaan määrittelee elämänsä tärkeimmäksi asiaksi juuri työn. Miksi se kuitenkin kerrotaan ensimmäiseksi?

Tämä tapa luonnollisesti entisestään korostuu SuomiAreenan kaltaisissa tapahtumissa, joissa työllä ja uralla on erityinen merkitys. Miltä työttömän tuntuu esitellä itsensä tällaisessa yhteydessä, jossa alkuasetelma on erityisen uraorientoitunut? Tästä pääsimme piknikillä avoimesti puhumaan.

Miltä työttömän tuntuu esitellä itsensä tällaisessa yhteydessä, jossa alkuasetelma on erityisen uraorientoitunut?

SuomiAreenan edetessä pääsin seuraamaan Suomen Mentoreiden ja muiden toimijoiden loistavasti järjestämää AllYoungPanelia, jossa nuoret pohtivat työn tulevaisuutta. Suomen Mentoreiden yksi mainioista aktoreista, Anna Lehtonen, toi hienosti esiin mielipiteensä siitä, kuinka työttömyys on osa työelämää siinä missä työn tekeminenkin, vailla sen kummempaa arvoasetelmaa. Juuri näin!

Työttömyys on osa työelämää siinä missä työn tekeminenkin, vailla sen kummempaa arvoasetelmaa.

Hyvin moni kohtaa uransa varrella työttömyyden vaiheen tai useampia vaiheita. Miten työttömyyden taakkaa ja stigmaa saisi kevennettyä? Työttömyydestä pitäisi enemmän puhua luontevana osana työelämää. Oleellista on myös se, kuinka sinut itse on työttömyytensä kanssa. Pystyykö vaiheen kertomaan muille esimerkiksi oman itsensä kehittämisen tai omien arvojensa pohdinnan näkökulmista, luottaen tulevaisuuteen vai onko epätoivo ja häpeä epäonnistumisesta alkanut kalvaa? Vaikea teema, muttei kuitenkaan mahdoton!

Kuulisin enemmän kuin mielelläni sinun näkemyksiäsi tästä teemasta. Kuulostaako tutulta, mitä ajatuksia herää?

Kati Huovinmaa, suunnanmuuttaja, tuleva entinen taidemuseon johtaja
www.huovinmaa.com - kati@huovinmaa.com

 

Minun tarinani

Me kaikki kannamme itsessämme lukuisia tarinoita ja rooleja. Nyt kerron sinulle oman työurani tähänastiset vaiheet ja valotan ammatillisia roolejani.

Nuorena kuvataideharrastus helpotti suuntaamaan Helsingin Kuvataidelukioon, mutta en kuitenkaan tahtonut kuvataidetta ammatikseni. Lukiossa motivoiduin taidehistorian opiskelusta ja päädyin Helsingin yliopistoon. Valmistuin maisteriksi 2002.

Eniten on opettanut käytännön työelämä. Työskentelin 19 pätkätyösuhteessa eri taidemuseoissa ennen vakituista työsuhdettani. Etenin vuosien mittaan asiantuntijasta johtajaksi. Vuodesta 2010 alkaen olen johtanut Vantaan taidemuseota.

Muutos täytyy toteuttaa

Suurin yksittäinen onnistumiseni tähänastisella urallani on museon brändin radikaali muutos. Johdin muutoksen Vantaan taidemuseosta katutaiteeseen, performanssiin ja graffitiin erikoistuneeksi Artsiksi. Kävijämäärät tuplaantuivat, maine kiiri ja olimme ehdolla Vuoden museoksi. Opin paljon muutoksesta, motivoinnista, viestinnän merkityksestä sekä myös ihmisten erilaisuudesta muutosprosessissa. Opin myös, miten suuri energia on parhaimmillaan siinä flowssa, jolla yhdessä saadaan isoja muutoksia aikaan.

Museoala motivoi vuodesta 1996 alkaen minua pitkään ja sitten tuli vaihe, jolloin aloin kaivata muutosta. "Jos toteutan koko urani museoissa, otsaani tatuoituu kohta oma inventointinumero". Tätä lausetta aloin pohtia yhä useammin, kun puolet elämästäni olin työskennellyt museoissa.

Uusi suunta

Aloin hiljalleen haaveilla toisesta maisteritasoisesta, tällä kertaa kaupallisesta tutkinnosta. Nyt olen opintovapaalla ja valmistun tämän vuoden joulukuussa Haaga-Heliasta, suuntautumisena liiketalous ja liiketoiminnan kehittäminen. Opiskelen samalla myös sertifioiduksi Business Mentor -ammattimentoriksi.

Olen ottanut henkisesti turpaani, olen pistänyt itseni likoon ytimiä myöten, mutta radikaali muutos vaatiikin sitä.

Olen utelias, eteenpäinsuuntaava ja voimakkaan tavoitteellinen ihminen. Sytyn erityisesti hyvästä ammattijohtajuudesta, johtajuuden tulevaisuudesta sekä erilaisten ihmisten ja organisaatioiden auttamisesta eteenpäin muutoksessa.

Taidemuseon johtajana pääsin mentoroimaan pro bono -ohjelmissa: Suomen Mentoreissa ja Value Based Leadership -ohjelmassa sekä museoalan johtamiskoulutuksessa. Erityisesti Suomen Mentorit ry on tarjonnut minulle uusia ulottuvuuksia ja oivalluksia mentorina. Huomasin ennen pitkää olevani hyvä mentori. Perustin oman muutosjohtajuuteen ja ammattimentorointiin keskittyvän yrityksen viime syksynä. Minulla on yli 30 asiakasta ja olen intoa täynnä.

Kesäkuussa oli oikea hetki ilmoittaa työnantajalle, etten enää palaa takaisin. Se selkeytti ja helpotti ajatuksiani, sillä kuten muuan viisas totesi: "Voit olla vain yhdessä paikassa."

Pääsinkö helposti tähän pisteeseen? En, en todellakaan. Olen ottanut henkisesti turpaani, olen pistänyt itseni likoon ytimiä myöten, mutta radikaali muutos vaatiikin sitä. Jos ei tunnu missään, ei aitoa muutosta tapahdu.

Tarvitsetko sinä muutoksen urallesi tai sparrausta organisaatiollesi? En voi tehdä muutosta puolestanne, mutta voin keventää matkaanne. Tervetuloa mukaani!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

 

 

Mistä arvosta sinä et tingi? Ylistyspuheeni arvoille

Minä rakastan arvoja. Pahimmillaan arvot ovat ylimääräiseltä tuntuvan strategiatyön päälleliimattu, mutta välttämätön osa. Kuinka usein arvot jäävät unohduksiin, toimettomina kokoushuoneeseen, kehittämispäivän jälkeen suljetun oven taakse?

Arvoille voi onneksi antaa uuden mahdollisuuden. Jos työsi ja muu elämäsi edustavat samankaltaisia arvoja, olet onnekas ja se on arvokasta.

En ole aina rakastanut arvoja, mutta nykyään arvoilla on minulle ihan erityinen merkitys. Omiksi arvoikseni valikoituivat pitkällisen pohdinnan jälkeen vapaus, vakaus ja vallattomuus. Ajan ja kokemusten myötä tämä arvokolmikko on jo muuttunut.

Olen huomannut, että suuret myllerrykset - joko positiiviset tai negatiiviset - voivat muokata myös arvomaailmoja. Minun arvokolmikkooni vakauden ja vallattomuuden tilalle ovat tulleet oikeudenmukaisuus ja rehellisyys. Kaikkein läheisimpänä ja merkityksellisimpänä vapaus kuitenkin jäi.

Suuret myllerrykset - joko positiiviset tai negatiiviset - voivat muokata myös arvomaailmoja

Kun tarpeeksi monta kertaa tulee päässeeksi tilanteisiin, joissa omat arvot ovat koetuksella tai joissa ne toteutuvat kuin tanssi, huomaa miten tärkeitä arvot ovatkaan. Työelämän ja muunkin elämän kohokohdissa ja ankeissa ajoissa arvot korostuvat. Suurimmissa ilon hetkissä riemu saa vielä isomman roolin, kun se muun hyvän lisäksi tukee omia arvoja. Vaikeissa paikoissa olen pysähtynyt miettimään, miksi koen ristiriitaa. Usein vastaus löytyy omista arvoista ja niiden toteutumattomuudesta.

Jouduttuani tilanteisiin, joissa oikeudenmukaisuutta ja rehellisyyttä koeteltiin, oivalsin, kuinka tärkeitä arvoja ne itse asiassa minulle ovatkaan. Tämä parivaljakko on niin perustavanlaatuisen tärkeä, että se kuulostaa kliseeltä. Kuin kaunis auringonlaskumaisema. Tusinapostikortti, mutta tarkemmin ajateltuna jotain ainutlaatuisen arvokasta. Sellaista, jota ei kannata sivuuttaa tai heittää menemään.

On aika arvokasta tepastella menemään olkapäillä oikeudenmukaisuus, rehellisyys ja vapaus.

Mitkä ovat sinun arvosi ja miten ne toteutuvat työssäsi?

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

Lähde matkaani!

Arvojen vastainen työ syö elävältä

Työskentelyni ihmisten nykytilanteen parantamiseksi lähtee usein arvoista. Miten hyvin omat arvosi toteutuvat työssäsi tällä hetkellä? Miksi arvoilla on suuri merkitys? Arvot ovat sisimmässämme vaikuttavia, perustavanlaatuisia tekijöitä. Jos omassa työarjessasi joudut toistuvasti kohtaamaan arvoristiriitaa, ennen pitkää turhaudut, kyynistyt ja motivaatiosi karisee.

Rakastan hyvää johtajuutta, selkeitä suuntia, kirkkaita perustehtäviä, hillitöntä motivaatiota saavuttaa yhteiset tavoitteet. Se synnyttää lähes häpeällistä riemua onnistumisista.

Tämä ytimiin osuva, eräältä viisaalta ihmiseltä kuulemani lause vie minua eteenpäin omassa auttamishalussani, muutosjohtajana ja ammattimentorina: "Omien arvojen vastaisessa paikassa työskentely syö elävältä."

Näistä elementeistä syntyy oma motivaationi auttaa muita eteenpäin. Klisee, mutta totta: toivoa on ja ihmisissä piilevät suuret voimat ja mahdollisuudet vaikka mihin.

Pitää lähteä ennen kuin kyynistyy, sillä kyynistyminen on kamalaa ja se syö viimeisetkin ilon rippeet työstä ja työn ulkopuolelta.

Pitää lähteä ennen kuin kyynistyy, sillä kyynistyminen on kamalaa ja se syö viimeisetkin ilon rippeet työstä ja työn ulkopuolelta. Harva kuitenkaan onnistuu radikaalissa muutoksessaan yksin.

Tätä muutosta tahdon kanssasi johtaa eteenpäin, kohti uutta suuntaa. Se häämöttää jo.

-Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

Lähde matkaani!

 

Järki vai tunteet? MiB-alustukseni luvassa lokakuussa!

Sain kesän keskelle mielenkiintoisen kutsun päästä vetämään tilaisuuden muutoksen johtamisen näkökulmasta Mothers in Business Helsinki -mingle-tapaamiseen 23.10. Illan vetävänä teemana on 'Järki vai tunteet - Miten käsitellä emootioita organisaation muutoksessa'.

Käsittelen sitä, miten tunteet otetaan tai pitäisi ottaa huomioon johtajuuden näkökulmasta organisaatioissa, joita leimaa jatkuva muutos.

Olen otettu, että minut kutsuttiin mukaan. Teema osuu osaamiseni ytimiin ja MiB on tunnettu tasokkaista tilaisuuksistaan ja  eteenpäinvievästä menostaan.

Mikäli kuulut MiB-jäsenistöön, olet erittäin tervetullut mukaan tilaisuuteen! Lisätietoja luvassa!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori