Lomasi jälkeen kohti uutta suuntaa?

Loma on hyvää aikaa ottaa hetki aikaa pohdinnoille oman uran nykytilanteesta ja uudesta suunnasta. Jo kymmenet eri alojen johtajat ja asiantuntijat ovat ottaneet merkittävän askeleen ja lähteneet mukaan minun matkaani. Palautteet puhuvat puolestaan. Elokuusta alkaen vapautuu taas muutamia mentorointipaikkoja. Kyseessä on intensiivinen, eteenpäinsuuntaava prosessi, joka räätälöidään juuri sinun tilanteeseesi sopivaksi. Tutustu yksilömentorointipaketteihin täällä ja ota rohkeasti yhteys.

Kuva: Tapio Ranta-aho /Studio Fotonokka

Kuva: Tapio Ranta-aho /Studio Fotonokka

Joukkue on eläintarha ja muut Henrik Dettmannin opit

Viisas pöllö, parveileva perhonen tai joku muu eläinkunnan edustaja? Voittava joukkue koostuu eri tyyppisistä pelaajista ja rooleista kentällä. Pelipaikalla on oma, tärkeä merkityksensä joukkueen menestyksessä. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann vangitsi Tradenomiliiton järjestämässä tilaisuudessa suuren auditorion luennollaan optimaalisesta tiimihengestä. Lue, mitä erinomainen luento opetti.

Henrik Dettmann vakuutti, puhui viisaasti ja innostavasti. Hän aloitti toteamalla, ettei osaa puhua mistään muusta kuin koripallosta. Sehän riittää:

  • Mitä tahansa tekee, oma toiminta pitää rakentaa jollekin filosofialle.

  • Joukkue on kuin eläintarha: kullakin on eri vahvuudet, eri roolit, eri pelipaikat.

  • Tekniikalla ja taktiikoilla on merkitystä, mutta kaiken takana on ihminen.

  • Itseluottamus = tunnetila.

  • Kysymys: Mikä on suurin lisäarvo, jonka yksittäinen pelaaja voi tuoda peliin?

  • Kannustetaan yrittämiseen, siihen missä tuottaa joukkueelle suurimman lisäarvon.

  • Välillä on hyvä vähentää odotuksia, lisätä harjoituksia ja siten lisätä onnistumisia.
    > Treenaaminen parantaa mahdollisuuksia ja sen myötä voi lisätä odotuksia.

  • Erinomainen kysymys pelaajalle: Miksi pelaat koripalloa? Harvalta kysytään näin omasta työstä.

  • Meissä on miljoona nappia, vaikeaa tietää, mitä nappia painaa. Mitä paremmin ihmisen tuntee, sen paremmin tietää mitä nappia painaa.

  • Vuorovaikutuksella on suuri merkitys.

  • Miten valmentaja tiesi taputtaa jo ennen koria? Hyvä toiminta johtaa hyvään tulokseen ja se näkyy.

  • Koripallo on yksilöiden joukkuepeli.

  • Tunteet kertovat siitä, että peli kiinnostaa.

  • Suden vahvuus on lauma ja lauman vahvuus on susi.

  • Susi kysyy aina: mitä parasta annan joukkueelleni? Oma pelipaikka = oma paras.

  • Johdon ainoa tehtävä on auttaa pelaajia.

  • Kyky toimia yhdessä luo ylivoimaa.

  • Nöyryys on sitä, että voi oppia vielä jotain uutta.

  • Voittava joukkue = kukin on valmis kehittämään itseään. Jos yksi ei ole valmis, se tarttuu muihin.

  • Valmentajalla on oma roolinsa, vastuu pelistä on aina pelaajalla.

  • Valmentajan tehtävä on kerätä pelaajilta tieto, sulattaa ja paketoida se. Strategia syntyy pelaajalähtöisesti.

  • Käytä mahdollisimman vähän sanaa epäonnistuminen. On vain puuttuvia yrityksiä.

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann puhui ensisijaisesti koripallosta ja siinä menestymisestä. Johtamisen ja mentoroinnin ammattilaisena sain hänen vuorovaikutteisesta luennostaan paljon ajatuksia omaan työhöni, erilaisten organisaatioiden ryhmäilmiöihin, motivaatioon ja onnistumisiin. Toivottavasti tämä pieni kooste monipolvisesta luennosta antoi myös sinulle oivalluksia omaan työhösi.

Kyky toimia yhdessä luo ylivoimaa.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

Annantalon johtoryhmä: luottamus on radikaalia

He saivat pienessä ajassa paljon aikaan. Pääsin aitiopaikalta seuraamaan Annantalon johtoryhmän muutosprosessia. Sain edesauttaa jo entuudestaan osaavien ammattilaisten onnistumisia. Annantalo on lasten, nuorten ja perheiden taidekeskus Helsingissä. Luovan ja monipuolisesti taitavan yhteisön johtaminen on taitolaji. Onneksi siinä voi onnistua hyvin toteutetulla, selkeällä suunnitelmallisuudella. Johtoryhmällä on merkittävä roolinsa.

Itseohjautuvuus ja johtajuuden murros ovat pinnalla työelämässä. Toisaalta monissa paikoissa kaivataan yhä enemmän selkeää johtajuutta ja tämä toive korostuu monissa luovissa työyhteisöissä. Kuten takkatuli roihuaa parhaiten hallituissa raameissa, myös luovuus kaipaa ympärilleen selkeitä rajoja.

Kaiken aidosti eteenpäinvievän kehittämisen ja uudistamisen kivijalkana on luottamus. Annantalon johtoryhmässä vaikuttaa selvästi havaittava, harvinaislaatuinen luottamus ja siksi tahdon kertoa tämän pienen tositarinan teille.

Kaiken aidosti eteenpäinvievän kehittämisen ja uudistamisen kivijalkana on luottamus.

Sain olla mukana Annantalon henkilökunnalle suunnatuissa kehityspäivissä johtamisen ammattilaisen ja fasilitaattorin rooleissa. Kehityspäivien lisäksi minulta tilattiin johtoryhmävalmennuskokonaisuus. Kaikki tämä pohjautui työyhteisöstä aidosti nousseisiin toiveisiin ja tarpeisiin.

Annantalon johtoryhmä koostuu toisiaan hyvin täydentävistä ammattilaisista. Kaisa Kettusen johdolla työskentelevään johtoryhmään kuuluvat Pirjetta Mulari, Eeva Mussaari ja Tiina Susiluoto. Johtoryhmävalmennus sisälsi kolme 3 h tapaamiskertaa välitehtävineen ja se nivoutui Annantalon kehityspäivien sisältöihin. Johtoryhmävalmennuksen teemat olivat johtajuuden yleiset lainalaisuudet, johtoryhmätyön erityiset kysymykset, Annantalon johtajien työnkuvat sekä työssä onnistumisen ja vertaistuen teemat. Valmennus vahvisti ja monipuolisti entisestään Annantalon johtoryhmän osaamista.

Annantalon johtoryhmästä huokui vahva, yhteinen tahto helpottaa ja selkeyttää entisestään työtä ja mahdollistaa Annantalon työntekijöille yhä uusia onnistumisia. Johtajuus on palveluammatti ja johtoryhmä on oivaltanut tämän ajatuksen hyvin. Annantalon johtajat rohkenivat tuoda yhteiseen pöytään myös vaikeita teemoja. Pystyimme yhdessä keskittymään ratkaisuihin. Radikaalius on sitä, että uskalletaan kohdata asiat ytimiä myöten ja ottaa johtoryhmänä se vastuu kannettavaksi, joka omaan johtamistyöhön sisältyy.

Radikaalius on sitä, että uskalletaan kohdata asiat ytimiä myöten ja ottaa johtoryhmänä se vastuu kannettavaksi, joka omaan johtamistyöhön sisältyy.

Johtoryhmä on usein paperilla hieno, strategiaa eteenpäinvievä luottoryhmä. Valitettavan usein hieno idea jää kuitenkin vain paperille ja todellisuus tuo mukaan aidosti yhteen hiileen puhaltavaa johtoryhmätyötä nakertavia elementtejä. Annantalon johtoryhmässä piilee harvinaislaatuinen ja vaalimisen arvoinen luottamus.

Aidon luottamuksen varaan rakennettu johtoryhmätyö kantaa eteenpäin myös tulevaisuudessa. Se mahdollistaa myös radikaalit, ytimiin asti vaikuttavat, työtä helpottavat ja selkeyttävät muutokset.

Jään yhteisen matkamme päätteeksi ilolla sivusta seuraamaan, mitä Annantalolle tulevaisuudessa kuuluu.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati(a)Huovinmaa.com | +358 40 572 9369

Näin syntyi Huovinmaa Oy

Tämä vappu jää mieleen erityisesti yhdestä saavutuksesta: Huovinmaa Oy on totta. Mahdollisuudet auttaa yhä uusia tahoja saavuttamaan radikaalit muutokset laajenevat entisestään. Pari vuotta sitten olin museonjohtaja, sitten minusta tuli muutosjohtaja, tästä lähtien olen Huovinmaa Oy:n toimitusjohtaja. Tulevaisuutta kirjoitetaan jo. Tervetuloa mukaan matkaani, jo kymmenet tahot ovat tehneet niin.

Huovinmaa Oy - Radikaalit ratkaisut - Johtajuus- ja mentorointipalvelut organisaatioille ja ammattilaisille

Kati Huovinmaa
kati@huovinmaa.com | +358 40 572 9369

Taas mennään. Kuva: Antti Rastivo

Taas mennään. Kuva: Antti Rastivo

Sain vaikuttavaa palautetta - lue lisää

Osaan tietysti itse kertoa, mitä palveluita yritykseni tarjoaa. Parhaiten kokemuksen osaa kuitenkin kertoa hän, joka on saanut itse kokea hyödyn asiakkaan näkökulmasta. Oli kyseessä yksilömentorointi, muutosjohtoryhmän jäsenyys tai organisaatioapu, asiakas tietää parhaiten.

Sain palautetta:

Mentorointi ylitti täysin kaikki odotukseni

Heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen olin ällikällä lyöty, ja mentorointi ylitti täysin kaikki odotukseni. Katilla ja minulla on aika erilaiset taustat, mutta silti tuntui, että Kati tajusi heti monia asioita, joita en ollut itse ikinä tunnistanut itsessäni, ja hän sai mentorina minut ymmärtämään, miten nämä asiat ovat vaikuttaneet työhöni ja omaan ammattikuvaani.

Mikä parasta, Kati osasi heti antaa hyvinkin konkreettisia neuvoja ja asetti minulle kysymyksiä ja tehtäviä, joista ymmärsin heti voivani ammentaa oman tilanteeni kehittämiseen parempaan suuntaan. Olen huomannut itsekin jo valtavaa kehitystä itsessäni ja huomaan palaavani Katin neuvoihin ja yhteisiin keskusteluihimme.

Kati on opettanut minulle paljon esimerkiksi priorisoinnista, ylpeydestä ja itsensä arvostamisesta, joka näkyy varmasti myös muille. Odotan suurella innolla jatkoa mentoroinnille.

- Mia Lavanti, markkinointipäällikkö, Wolt Oy

Lue lisää palautteita täältä ja lähde mukaan matkaani:
www.huovinmaa.com/palautteet

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com 040 572 9369

Strategia tähtää vuoteen 2023 - "Radikaalein muutosvaikuttaja"

Yritykseni strategia on vahvasti arvoihin perustuva. Radikaalius ja vuorovaikutus ovat toisiaan täydentävä, toimiva ja eteenpäin vievä arvopari.

Strategia 2018-2023

Strategia 2018-2023

Kaipaako sinun organisaatiosi apua strategiatyössä? Ota yhteys, sovitaan kuinka etenemme.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
www.huovinmaa.com | + 358 40 572 9369

Taidehistoriasta liiketalouteen - kuinka opiskelu rakensi uudeksi osaajaksi?

Järjestin kirjahyllyni. Taidehistoriateosten ja business-opusten välistä käteeni osui tutkintotodistus liiketalouden ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta. Valmistuin Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta joulukuussa 2018. Miten opiskelu rakensi minut uudeksi osaajaksi?

Ennen YAMK-tutkintoa opiskelin sertifioiduksi Business Mentoriksi CxO Professional Oy:n kouluttamana ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon Management Institute of Finlandissa. Opintojen kivijalka on taidehistorian maisterin tutkinto Helsingin yliopistosta. Pysähdyin pohtimaan opintojen merkitystä. Nykytyössäni johtamisen ja mentoroinnin ammattilaisena pystyn hyödyntämään ja soveltamaan sekä kaikkien opintojen kautta että aiemman museourani kautta oppimaani käytäntöä ja teoriaa laajasti.

YAMK tradenomi -tutkintoon johtanut liiketalouden opiskelukokonaisuus Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa piti sisällään seuraavat kokonaisuudet:

Työelämän kehittämisen menetelmät
Kvantitatiivinen tutkimus
Soveltava tutkimus ja kehittäminen
Ennakointi- ja toimintaympäristömenetelmät
Projektijohtaminen

Liiketoimintaosaamisen syventävät ammattiopinnot
Henkilökohtaisten ominaisuuksien ja osaamisen arviointi
Johtamisviestintä
Muutoksen johtaminen
Strategia käytännössä
Voimaantuva ja tiedostava johtajuus
Tiedostava muutos ja mindfulness
StartUp School Coaching I
StartUp School Coaching II
Kehittämistehtävätyöpajat: suunnittelu ja esitykset

Vapaasti valittavat syventävät ammattiopinnot
Yritysjohtamisen opinnot

Opinnäytetyö
Radikaalein muutosvaikuttaja - yritykseni liiketoimintastrategia

Voin soveltaa uutta oppimaani auttaessani erilaisia organisaatioita ja ihmisiä eteenpäin muutosjohtajana ja ammattimentorina. Parasta on auttaa muita eteenpäin ja opinnot tuovat siihen uudet ulottuvuudet.

Tarvitsetko sinä apua organisaatiosi kehittymiseksi tai mentoria oman työsi vaiheisiin?

Lue lisää organisaatioavusta ja yksilömentoroinneista ja lähde mukaan matkaani!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
www.huovinmaa.com

Mitä jäi eniten mieleen? Huipulle Naiset -johtajuustapahtuma

Sain kunnian olla mukana eturivin paikalla Huipulle Naiset -johtajuustapahtumassa Musiikkitalolla. Naistenpäivä 2019 oli täynnä eri näkökulmista johtajuutta tarkkailevia ammattilaisia, jotka kukin pistivät itsensä likoon ja toivat uusia näkemyksiä jaettavaksi muille. Odotan jo siirtymistä kohti aikoja, jolloin nais-etuliitteen voi tiputtaa pois ja puhua ammatti edellä laajemmin johtajuudesta. Sitä odotellessa, koosteeni sinulle.

Mitä Huipulle Naiset -tapahtuman puheenvuoroista jäi eniten mieleen?

  • Ole ylpeästi aito, oma itsesi.

  • Arvojen merkitys - jos omat arvot ja organisaation arvot eivät kohtaa, on aika suunnata eteenpäin.

  • Naiseus ei vähennä johtajan uskottavuutta. Naisellisuutta ei tarvitse häivyttää.

  • Tunneälyllä ja emootiotaidoilla on merkitystä onnistuneessa johtajuudessa.

  • Kulttuurin, taiteen, sivistyksen ja taidekasvatuksen merkitys ihmisen kasvussa pienestä alkaen.

  • Tunne ne ihmiset riittävän hyvin, joilta odotat menestystä.

  • Pää kylmänä tiukoissa tilanteissa. Sydän kertoo, miten tulee toimia. Luota siihen.

  • Lue tilannetta.

  • Älä tee muiden töitä.

  • Verkostojen ja mentoroinnin merkitys.

  • Raivataan esteet, se on johtajuuden yksi tehtävä.

  • Pyydä apua, kun sitä tarvitset.

  • Parivaljakko intohimo ja merkityksellisyys vievät eteenpäin.

  • Ihminen on kokonaisuus.

  • Jotta uusi urasuunta hahmottuu, tarvitaan aikaa ja tilaa.

Äänessä olivat Satu Sopanen, Elina Lepomäki, Leena Hellfors, Sanna Virtanen, Jaana Laurila, Verena Rentrop, Kati Saario, Pia Pakarinen, Camilla Viherlaakso, Pirkko Tavaila, Tiina Ruohola, Tiina Koski, Jaana Villanen ja Sunneva Kantola. Kaiken tämän takanakin oli nainen, tapahtuman johtaja Hanne Nuutinen.

Hyvän mentorin merkitys nousi esiin monissa puheenvuoroissa. Jos sinäkin kaipaat kokenutta ammattimentoria johtajuuden tai asiantuntijuuden tueksi, ota yhteys. Tutustu palautteisiin.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
+358 40 572 9369 | www.huovinmaa.com | kati(a)huovinmaa.com

Tulossa: Tietokirja radikaalista muutosjohtajuudesta

Nyt se on julkista!

Työstän tietokirjaa radikaalista muutosjohtajuudesta. Tämä teema on kantanut minua eteenpäin useita vuosia ja se on jatkanut kiteytymistään oman muutosjohtamiseen keskittyneen yritykseni perustamisen myötä. Tietomassaa ja kokemusta on kertynyt paljon. Seuraava vaihe on siirrellä teemat kirjaksi, lause kerrallaan, muiden iloksi, opiksi ja oivalluksiksi. Yritykseni ja työn tekemiseni arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus. Nämä arvot kantavat myös läpi kirjan.

Tulevan kirjan kuvat ovat Antti Rastivon käsialaa. Olen tosi iloinen, että loistava yhteistyömme Anssen kanssa jatkuu ja laajentuu kirjani myötä.

Lisää tietoa seuraa, pysykää matkassa!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

_Q0A8542-1.jpg

Varaa paikkasi maaliskuun muutosjohtajuus-iltapäivään!

Vastaan suureen kysyntään! Tarjoan kiteytetyn ja intensiivisen kattauksen muutosjohtajuuden oleellisimpiin näkökulmiin, selkeästi paketoidusti, rajatulle määrälle ihmisiä. Lämpimästi tervetuloa mukaan, olet sitten johtaja, asiantuntija tai muutoin muutosten johtamisesta kiinnostunut. Iltapäivän teemoja: vanhat rakenteet & uusi johtajuus, viestinnän merkitys muutoksissa, erilaisten roolien oivaltaminen, muutoksen herättämien tunteiden kohtaaminen ja johtaminen.

Onnistu muutoksen johtamisessa -teemailtapäivä to 14.3.
Hyödyt sinulle ja organisaatiollesi:

  • Helpotusta muutoksen läpivientiin, motivointiin ja toteutukseen

  • Käytännönläheinen, kokemuksellinen ja helposti omaksuttava sisältö omaan työhön sovellettavaksi

  • Muutosjohtajuuteen laajasti perehtyneen ammattilaisen täsmävinkit

  • Uudet oivallukset & olemassa olevien ajatusten vahvistukset

  • Osallistumalla vaikutat sisältöön: kysy ja sinulle vastataan

  • Mahdollisuus verkostoitua eri alojen ihmisiin

Koska, miten & missä?

  • To 14.3. klo 15-16.30: Kati Huovinmaan käytännönläheinen, motivoiva ja selkeä alustus muutosjohtajuuteen + yhteinen, luottamuksellinen keskustelu

  • Tila sijaitsee Helsingin keskustassa, tarkemmat tiedot ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa

  • Paikkoja on rajoitetusti, toimi pian

Pieni investointi suhteessa hyötyihin:

  • 179 € + alv. 24 % / osallistuja

Hän henkäisi viimeisen henkäisynsä. Miksi hyvä johtajuus tukehtuu taidelaitoksiin?

Alkufiktio.

[Tyyli: tragikomedia, farssi tai päättymätön murhenäytelmä.]

Tömps! Osaava johtaja tiputetaan keskelle taidelaitosta.

[Voit itse kuvitella parhaiten omaan tilanteeseesi sopivasti, minkä alan organisaatiosta on kyse.]

Osaava johtaja on intoa täynnä. Hän alkaa perehtyä uuden työpaikkansa toimintatapoihin, henkilöstöön, aiempiin strategioihin, organisaation ja työnkuviin. Hän haukkoo henkeään. Mikään ei voi heikentää hänen valtavaa motivaatiotaan.

Alkuhengittelyn jälkeen osaavalle johtajalle alkaa valjeta: päätöksiä on tehty milloin milläkin perusteella, usein fiilispohjalta, enemmän ovat vaikuttaneet ihmisten luonteenpiirteet kuin suunnitelmallinen, saati pitkäjänteinen strategia.

On ollut johtaja, moniakin johtajia. Toinen tykkäsi tehdä näin, ihan fiilispohjalta, yksi oli sen ja sen ystävä ja ymmärsi ryhmän tunnevaihteluita paremman kuin muut. Kaikilla aiemmilla johtajilla oli taipumus jatkaa myös substanssipuolen töitä, sillä kukapa johtaja jaksaisi, jos ei saisi hengittää luovan työn vapaata ilmaa johtajuuden rinnalla.

Yksi kertoo uudelle, osaavalle johtajalle yhtä, toinen toista. Juorutaan. Punainen lanka katkeaa, se muuttuu paperisuikalesateeksi, runsaaksi ja pitelemättömäksi. Kaikki peittyvät sen alle.

Henkilökohtaiset ambitiot alkavat kasvaa yhteisön keskeltä värikkääseen ja suureen kukintoon. Osaavan johtajan alkuperäinen kysymys taidelaitoksen strategiasta kuihtuu nurkkaan kuin kastelematon, harmaankuiva traakkipuu. Osaava johtaja huokaisee huolestuneena.

Valloille pääsee tunteiden sekamelska, mihinkään johtamaton tarina vailla loppua tai pääkertojaa. Ennen pitkää osaava johtaja turhautuu. Hän henkäisee viimeisen henkäisynsä tällä areenalla.

Miksi hyvä johtajuus tukehtuu taidelaitoksiin? Niin, miksi.

[Voit vastata parhaiten omaan tilanteeseesi sopivasti tai antaa minun vastata puolestasi.]

———————————————————————————————-

Loppufakta.

Juuri lukemasi alkunäytelmä on oman mielikuvitukseni tuote. Olen hyödyntänyt sen kirjoittamisessa näkemääni, kokemaani ja kuulemaani, se on kärjistetty esimerkki lukuisten, erilaisten, eri alojen taidelaitosten tilanteista johtajuuden näkökulmasta. Onneksi kertomus ei ole totuus, ainakaan se ei ole koko totuus kaikista taidelaitoksista.

Kertomallani alkunäytelmällä oli kurja loppu. Nyyh. Tarinan lopussa osaava johtaja tukehtui ja tukahtui keskelle tunteiden sekamelskaa, hän vetäisi viimeisen henkäyksensä.

Älkää suotta hätääntykö. Samalla tarinalla voi olla myös onnellisempi loppu.

Taidelaitoksia on osittain mystifioitu turhaan. Niihin pätevät usein täysin samat lainalaisuudet kuin muuhunkin johtamiseen. Luovien organisaatioiden johtamisessa voi toisinaan jopa ylikorostaa selkeyttä ja ammatillisuutta..

Vähintään seuraavat asiat on oleellista tutkia perinpohjin ennen kuin suunnataan yhdessä seuraavaan luovaan produktioon:

  1. Perustehtävät, sekä organisaation että sen tekijöiden

  2. Työnkuvat ja etenkin niiden väliset rajat - mitä on kenenkin vastuulla? Onko useita johtajia? Kuka vastaa mistäkin ja miksi?

  3. Strategia, milloin & miksi & mihin asti & miten tehty, kuinka strategia määrittää työtä ja valintoja käytännössä?

  4. Mitä on opittu aiemmista työn vaiheista, miten jälkiarvioinnit on toteutettu?

  5. Miksi töissä ylipäätään ollaan?

Kun vähintään perusasiat organisaation rakenteissa ovat selvillä kaikille, alkaa työ hiljalleen helpottua, luovuus alkaa suuntautua oikeisiin uomiin ja keskittyminen kohdentua enemmän itse työhön ja vähemmän sisäiseen maailmaan. Päästään ‘musta tuntuu’ -ajattelusta ‘mihin yhdessä suuntaamme’ -ajatteluun.

Tahdotko kuulla lisää? Autan johtajia, organisaatioita ja asiantuntijoita eteenpäin. Ota yhteys!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

Tee valintasi arvojesi mukaisesti ja onnistu muutoksessa

Arvoilla on suuri merkitys muutoksissa. Lue ajatukseni arvojen määrittelystä ja siitä, miten arvot vaikuttavat muutosten toteuttamisessa.

Omien arvojen tunnistaminen on oleellista radikaalin, perustavanlaatuisen muutosprosessin onnistumisen kannalta. Arvojen määrittely ei kuitenkaan aina ole helppoa. Arvojen tunnistaminen edellyttää usein aikaa, pohdintaa ja tietoisia hetkiä oman itsensä kanssa.

ByAnttiRastivo

Toisinaan arvot voi hahmottaa elämänkokemusten kautta. Tunnista hetket, jotka osuvat hyvässä tai pahassa ytimiisi. Osuiko noissa tilanteissa jotain omiin arvoihisi?

Koitko jotain tosi epäoikeudenmukaista tai erityisen ilahduttavaa?

Arvoja voi myös arvottaa. Mistä hinnasta luopuisit arvoistasi? Viimeiseksi jäävistä et välttämättä mistään hinnasta. Ne ovat tärkeimpiä ydinarvoja. Kun omat arvot on löytänyt, alkaa seuraava vaihe.

Kun alkaa tehdä tietoisesti arvojen mukaisia valintoja, alkaa elää omannäköistään ja merkityksellistä elämää. Valintatilanteissa voi käyttää tietoisen hetken sen puntarointiin, vastaako valinta omaa arvomaailmaa. Mitä useammin valintoja alkaa toteuttaa näin, sen helpommaksi ja automaattisemmaksi arvojen mukaisten valintojen tekeminen muuttuu.

Arvojen hahmottaminen sekä valintojen tekeminen niiden mukaisesti helpottaa oman suunnan kirkastamista ja tavoitteiden saavuttamista.

-Kati Huovinmaa
Kirjoittaja on radikaaleista muutoksista syttyvä johtaja ja ammattimentori
Haluatko tietää lisää? Lähde mukaan täältä!

Olisiko jo aika hyvästellä alisteinen alainen?

Moni muukaan ei näemmä pidä alainen-sanan käytöstä.

Tämä 3 viikkoa sitten postaamani haaste on saanut LinkedInissa nyt 17 500 tsekkausta, 205 tykkäystä ja 50 kommenttia:

“Haastan kaikki mukaan lopettamaan #alainen-sanan käytön. Aika alkaa nyt! Mitä tilalle? #asiantuntija #tiimiläinen #työntekijä #kollega #ihminen tai mitä vain muuta, arvostavampaa kuin alisteinen alainen? Tykkää tai kommentoi, jos olet mukana!”

Sanoillakin voi muuttaa työelämää, pala kerrallaan. Oleellisinta on, mitä asenteita sanojen takana piilee. Toisinaan asenteet voivat muuttua, mutta vanhat termit jäädä käyttöön, ellei niitä kyseenalaisteta.

-Kati Huovinmaa
muutosjohtaja & ammattimentori

Tulossa: Uusi vanhemmuus -ammattimentorointi

Olen jo pitkään pohtinut uudenlaisen ammattimentoroinnin aloittamista. Ennakkoreaktiot ovat olleet hyvin positiivisia ja nyt laajennan tunnusteluja.

Uusi vanhemmuus -ammattimentorointi kohdentuu vaiheeseen, jossa vanhemmuus muuttaa aiempaa, tuttua asetelmaa. Saattaa kestää vuosia ennen kuin uudenlainen minä solahtaa kohdilleen ja vanhemmuuden mukanaan tuoma mullistus tasoittuu.

Minua kiinnostaa erityisesti se, kuinka vanhemmuus vaikuttaa arvoihin ja siihen, miten oivaltaa hyväksyvästi oman itsensä uudessa tilanteessa. Ei ole olemassa oikeanlaista vanhemmuutta tai mallia, jota tulisi toteuttaa. Olemme lapsillemme parhaita vanhempia sellaisina ihmisinä, kuin oikeasti sisimmiltämme olemme. Meidän ei tarvitse mahtua minkäänlaisiin katalogivanhemmuuden malleihin ja se on helpottavaa.

Alla olevat pohdinnat ja kysymykset ovat tulleet eteeni ja ne puhuttelevat minua. Tahdon koulutettuna ja kokeneena ammattimentorina helpottaa vanhemmaksi tulemisen ja vanhempana olemisen vaiheita.

Arvoni mullistuvat, pysynkö itse mukana?

Olen paljon muutakin kuin vanhempi.

Miten löydän tasapainon vanhemmuuden ja työn ja kaiken muun välillä?

Olenko yksin ajatuksineni?

Viliseekö elämä ohitseni?

Kuva: Antti Rastivo

Kuva: Antti Rastivo

Vanhemmaksi tuleminen on iso muutos. Kullakin on oma tapansa toteuttaa omaa vanhemmuuttaan, eikä oikeaa tai väärää tapaa ole. Ulkoa tulevat paineet, huonosti nukutut yöt, uudenlaisen vastuun ottaminen ja mullistus vastuun lisääntymisestä ja identiteetin muuttumisesta lopulta melko lyhyessä ajassa ovat isoja asioita. Onneksi niiden käsittelemiseen ja hyväksymiseen on olemassa apua.

Kiinnostaako sinua uusi vanhemmuus -mentorointi? Olen kehittämässä sekä yksilömentorointeja että mahdollisesti myös ryhmämentorointeja.

Olen koulutettu, sertifioitu ammattimentori ja tarjoamani palvelut ovat maksullisia. Uusi vanhemmuus -ammattimentoroinnin hinta täsmentyy myöhemmin.

Ota yhteys matalalla kynnyksellä ja kerro omista toiveistasi ja tarpeistasi, niin minä kerron, mitä on luvassa.

Kati Huovinmaa
muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

Muutoksen kannalta pahin on ihan kiva työpaikka

Olen saanut auttaa viimeisten vuosien aikana kymmeniä eri alojen ihmisiä eteenpäin heidän urahaaveittensa toteuttamisessa. Olen tehnyt havainnon. Radikaalin muutoksen kannalta pahin on ihan kiva työpaikka.

Jos töissä viihtyy erinomaisesti, hyvä.

Jos töissä on niin turhauttavaa, tukalaa ja ahdistavaa, että sieltä on yksinkertaisesti pakko lähteä muualle, muutoksen kannalta se on hyvä. Silloin on yksinkertaisesti pakko lähteä rakentamaan omaa uraa toisaalle.

Pahin on ihan kiva työpaikka, sillä se mahdollistaa monet tekosyyt jäämiseen. Raha, elämäntilanne, rohkeuden puute. Ihan kivan, mutta aika ajoin mietityttävän työpaikan haittana voi pidemmän päälle olla kyynistyminen ja passivoituminen. Silloin on vaikeaa saada aikaiseksi muutosta.

Pahinta on ihan kiva työpaikka, sillä se mahdollistaa monet tekosyyt jäämiseen. Ennen pitkää myös kyynisyys ja passivoituminen lisääntyvät.

Ammattimentorina autan ihmisiä kiteyttämään vahvuuksia, selkeyttämään mahdollisuuksia, näytän esimerkkiä, rohkaisen eteenpäin. Harva ihan kivassa työpaikassa työskentelevä hakeutuu palveluideni ääreen. 

On epäreilua, traagista ja hälyttävää, kuinka huonosti ihmiset saattavat voida töissään. Siinä piilee kuitenkin mahdollisuus, sillä sellaisesta paikasta voi olla lopulta oman itsensä vuoksi pakko lähteä pois. On toteutettava rohkea muutos ja uskottava, että vaihtoehtoja on. Parhaassa tapauksessa kaikki tekosyyt kaikkoavat ja mahdollisuuksia alkaa sittenkin löytyä.

Onneksi mahdollisuuksia on paljon ja niitä kohti autan. Mitä radikaalimpi muutos, sitä isompi ilo lopulta löytyy.

Onko sinulla kokemuksia erinomaisesta, ihan kivasta tai mahdottomasta työpaikasta? Mitä ajatuksia kirjoitukseni herättää?

Lähde matkaani, autan eteenpäin.

Kati Huovinmaa, ammattimentori & muutosjohtaja
kati@huovinmaa.com - ota yhteys vailla kynnystä tai sitoutumista

5 radikaalia oivallusta yrittäjyydestä

Perustin oman, muutosjohtajuuteen ja ammattimentorointiin keskittyvän yritykseni tasan vuosi sitten. Aiempi urani toteutui säätiöissä, valtiolla ja kunta-alalla, pääosin erilaisissa taidemuseoissa. Ensin työskentelin asiantuntijana, sitten johtajana.

Olen tähänastisen yrittäjyyteni ohella opiskellut aiempia tutkintojani täydentäviä kokonaisuuksia. Valmistun pian sertifioiduksi Business Mentoriksi ja maisteritason tradenomiksi, suuntana liiketoiminnan kehittäminen. Kesäkuussa ilmoitin työnantajalleni, etten enää palaa opintovapaani päätyttyä taidemuseonjohtajaksi.

Mitä radikaalia olen oivaltanut yrittäjyydestä?

1) ARVOT: Vapaus, radikaalius, uskottavuus, arvotietoisuus

Arvojen mukainen työelämä on parasta. Omat työn arvot pitää uskaltaa myllätä, kohdata, sisäistää ja ennen kaikkea arvojen mukaan täytyy alkaa aidosti tehdä valintoja. Olen saanut lukuisia yhteistyöehdotuksia erilaisilta organisaatioilta yrittäjävuoteni aikana. Joka kerta olen pysähtynyt tarkkailemaan uusia mahdollisuuksia erityisesti arvojeni näkökulmasta ja tehnyt päätökseni arvojeni mukaisesti.

2) ASIAKKAAN MENESTYS, tärkein päämääräni

Minun yritykseni kirkkain päämäärä on mahdollistaa sekä yksityis- että organisaatioasiakkaitteni menestys. Tämän eteen teen paljon työtä ja tulokset puhuvat puolestaan. Vuoden aikana minulla on ollut yli 30 yksilömentoroitavaa ja organisaatiotoimeksiantojen määrä on iloisessa kasvussa. Asiakkaani menestys on missio numero yksi.

3) LUOTTAMUS: luotan itseeni ja olen asiakkaitteni kaiken luottamuksen arvoinen

Yrittäjän on oleellisen tärkeää luottaa itseensä. Kun luottamus omaan tekemiseen on vahva, on myös helpompaa hehkua luottamusta ympärilleen. Luotan itseeni ja olen asiakkaitteni kaiken luottamuksen arvoinen. Luottamus vie myös yritystä eteenpäin ja helpottaa arvojen mukaisia valintoja.

4) YKSIN / YHDESSÄ: yksinyrittäjyydessä viisaiden kanssakulkijoiden merkitys korostuu

Olen yrittäjänä tehnyt paljon töitä yksin. Se on ollut antoisaa, motivoivaa ja opettavaa. On myös tärkeää ja arvokasta löytää rinnalle viisaita kanssakulkijoita, jotka tilanteen mukaan sparraavat, kannustavat ja kyseenalaistavat.

5) LÄSNÄOLO: tärkeintä on läsnäolo

Läsnäoloko radikaalia? Kun autan johtajia, asiantuntijoita ja organisaatioita viemään omat muutoshalunsa maaliin, minun on erittäin tärkeää aidoti kuunnella ja olla läsnä. Oman yrittäjäbrändin voi rakentaa millaiseksi tahansa, mutta jos ei pysty pysähtymään ja kohtaamaan asiakkaita vailla kiirettä, on muu brändityö usein vähän turhaa ja helposti harhaanjohtavaa. Tärkeintä kaiken kohinan keskellä on läsnäolo.

Hyvää ja radikaalisti eteenpäinvievää yrittäjän päivää!

Kiinnostuitko kuulemaan lisää? Lähde mukaan matkaani täällä.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

 

11 vuotta ja uusi suunta

Juuri nyt LinkedIn-profiilini postilaatikkoon tulvii onnitteluita. Uutisvirrassani näkyy ilmoitus siitä, että olen työskennellyt päivälleen 11 vuotta Vantaan taidemuseossa. Palasin takaisin Vantaalle Didrichsenin taidemuseon vuosien jälkeen elokuussa 2007.

Lähdin Vantaan taidemuseosta vuonna 2004 suuntaamaan uraani uuteen asentoon. Sitä ennen sama työpaikka oli tullut minulle tutuksi eri tehtävissä vuodesta 1996 alkaen. Totuus on siis jotain muuta kuin 11 vuotta. En ollut suunnitellut paluuta Vantaalle, mutta minut pyydettiin takaisin ja palasin.

Olen parhaillaan opintovapaalla Vantaan taidemuseon johtajan pestistä. Opiskelen kaupallista maisteritason tutkintoa Haaga-Heliassa ja työskentelen muutosjohtajana & ammattimentorina omassa yrityksessäni. Joulukuussa tutkintoni on valmis ja nyt uusi suuntani jatkuu muualla kuin Vantaan taidemuseossa. En siis ole enää palaamassa takaisin vanhaan. Tiedän, että hyviä asioita on luvassa.

Kiitos kuitenkin kaikille onnittelijoille! 11 vuotta on totta ja totta on myös se, että edessäni on uusi suunta.

Oletko sinä haaveillut uusista käänteistä omassa työelämässäsi? Voisinko auttaa sinua eteenpäin, etenemään kohti konkretiaa?

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

 

 

Tulossa: Järki vai tunteet? Emootiot organisaatiomuutoksessa

Sain ilokseni kutsun pitää alustuksen suosikkiaiheestani eli muutoksen johtamisesta Mothers in Business -mingleen, joka pidetään Helsingissä lokakuussa. Tällä kertaa tarkastelussa ovat tunteet organisaation muutoksessa.

>>
MiB Helsinki:

Lokakuun alustetussa minglessa muutosjohtaja, yrittäjä ja ammattimentori Kati Huovinmaa vetää yhteen kokemuksiaan siitä, millä tavoin työyhteisössä syntyvät tunteet pitää huomioida silloin, kun organisaatio käy läpi muutosta. Tämä koskee ennen kaikkea organisaation johtoa, mutta myös asiantuntijoita ja muita työntekijöitä – kaikkia työyhteisön jäseniä.

Tule mukaan keskustelemaan, miten työyhteisössä heräävät tunteet pitäisi käsitellä organisaation muutoksessa!

Nykypäivän organisaatiot ovat jatkuvassa muutoksessa. Toisinaan muutosta ei kuitenkaan osata hallita niin, että organisaation jäsenet sitoutuisivat siihen myös tunnetasolla. Emootiot ovat kuitenkin asia, joiden roolia on monissa organisaatioissa vaikea edelleen hahmottaa. Ihmiset eivät tunnetusti ole robotteja: toisia jatkuva muutos saattaa ahdistaa, siinä missä toiset saavat siitä uutta potkua työhönsä.

Kati Huovinmaa on radikaaleista muutoksista syttyvä johtaja, yrittäjä ja ammattimentori. Hänen missionsa on mahdollistaa yhä uusia onnistumisia, ajoittaisia hyperventilaatioita hätkähtämättä. Lisätiedot: www.huovinmaa.com

Lapset: Tervetulleita!
Hinta: Maksuton
>>

MiB-jäsen tai jäseneksi tahtova, tervetuloa mukaan! Tilaisuus pidetään Helsingissä 23.10. klo 16.30-18. Ole yhteydessä minuun, mikäli tahdot päästä mukaan.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com