Menestyvän johtajan 7 ominaisuutta - oletko samaa mieltä?

Olen päässyt ammattimentorina työskentelemään kymmenien johtajien kanssa. Yhteistyö on tavoitteellisesta ja luottamuksellisesta. Minun tehtäväni on helpottaa työtä ja poistaa esteet onnistumisten edestä. Ammattimentorin työ on palveluammatti, kuten johtajankin työ. Listasin menestyvän johtajan seitsemän ominaisuutta. Oletko samaa mieltä?

1 Itseluottamus

Johtajan on luotettava omaan osaamiseensa ja näkemyksiinsä silloinkin, kun ne kyseenalaistetaan. Johtajan on löydettävä itsetuntoa vahvistavat tukijoukot muualta kuin johdettaviensa joukosta. Näin kokonaisuus pysyy selkeänä.

2 Kokonaiskäsitys

Työpäivät täyttyvät helposti pienistä arkisista tilanteista ja niiden selvittämisestä. Kaiken pienen silpun ja sälän keskellä johtajan on tärkeää kyetä hahmottamaan isot linjat ja suunta, jota kohti tulee tavoitteellisesti edetä.

3 Strateginen ajattelu

Johtajan oleellinen tehtävä on sovittaa arjen työ strategiaan. Strategia luodaan yhdessä, selkeästi johdetusti. Työpaikan olemassaolon tarkoitus, tulevaisuuden suunnat ja tärkeimmät valintoja määrittävät arvot määritellään strategiassa.

4 Uskallus puuttua ongelmiin

Johtaminen on helppoa niin kauan kuin kaikki sujuu hyvin. Johtajan todellinen ammattitaito punnitaan, kun eteen tulee ongelmia. Uskaltaako johtaja puuttua rohkeasti vai antaako hän epäkohtien jatkua? Usein vaikeimmat tilanteet liittyvät ihmisiin. Toisen ihmisen toimintaan puuttuminen edellyttää tietoista johtajan rooliin asettumista ja selkeää seurantaa. Kun puuttuminen on vaikeaa tai kun se tuntuu liian henkilökohtaiselta, kannattaa miettiä kaikkia niitä ihmisiä, joiden työtä puuttumattomuus vaikeuttaa.

5 Vuorovaikutus

Johtajan työ edellyttää onnistunutta vuorovaikutusta erilaisissa tilanteissa. Työyhteisö, oma esihenkilö, johtoryhmä, yhteistyökumppanit, rahoittajat, asiakkaat, päätöksentekijät. Kaikki kohtaamiset ihmisten kanssa onnistuvat paremmin, kun johtajan vuorovaikutustaidot ovat hallussa.

6 Ymmärrys johtamisesta ammattina

Johtaminen tulee ymmärtää omana ammattinaan. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun työskentelee paikassa, jossa sisältöjen parissa työskentely sekoittuu helposti johtajan ammattityöhön.

7 Omasta jaksamisesta huolehtiminen

Johtajakin on vain ihminen. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on ennen kaikkea johtajan itsensä etu, mutta siitä hyötyvät kaikki muutkin. Uupunut johtaja ei voi hallita moninaista työtänsä.

Edellä kertomani lista on laaja, eikä kaikkia kohtia voi aina mitenkään täysin hallita. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että johtajan on voitava hallita omassa työssään monta taitoa. Painotukset riippuvat tilanteista, joita työpaikalla kulloinkin vallitsee. Kaikkiin seitsemään kohtaan on mahdollista saada lisää vahvistusta. Tutustu yksilömentorointiin täällä, ja ota yhteys!

Kati Huovinmaa, johtamisen ja mentoroinnin ammattilainen
www.huovinmaa.com | +358 40 572 9369

Kuva: Tapio Ranta-aho /Studio Fotonokka

Kuva: Tapio Ranta-aho /Studio Fotonokka

Lomasi jälkeen kohti uutta suuntaa?

Loma on hyvää aikaa ottaa hetki aikaa pohdinnoille oman uran nykytilanteesta ja uudesta suunnasta. Jo kymmenet eri alojen johtajat ja asiantuntijat ovat ottaneet merkittävän askeleen ja lähteneet mukaan minun matkaani. Palautteet puhuvat puolestaan. Elokuusta alkaen vapautuu taas muutamia mentorointipaikkoja. Kyseessä on intensiivinen, eteenpäinsuuntaava prosessi, joka räätälöidään juuri sinun tilanteeseesi sopivaksi. Tutustu yksilömentorointipaketteihin täällä ja ota rohkeasti yhteys.

Kuva: Tapio Ranta-aho /Studio Fotonokka

Kuva: Tapio Ranta-aho /Studio Fotonokka

Yhä useampi uupuu työssään - "Häpeästä pitäisi uskaltaa puhua enemmän"

Olen viimeisen kahden vuoden aikana ammattimentorin roolissa kohdannut useita työuupumuksen kokeneita ihmisiä. He ovat eri alojen johtajia, asiantuntijoita ja luovien alojen ammattilaisia. Heillä on erilaiset työhön liittyvät vastuut ja kukin heistä kertoo omaa, ainutkertaista ja arvokasta tarinaansa. Yhdistävänä tekijänä kulkee liian usein vaiettu häpeäntunne. Työuupumukseen liittyy monia ja monisyisiä näkökulmia. Tässä blogitekstissäni keskityn työuupumuksen kanssa kulkevaan häpeään. Olen aiemmin käsitellyt työuupumus-teemaa työnantajan vastuun näkökulmasta. Pääset Työntekijä uupui - katsoitko peiliin, johtaja? -blogiin klikkaamalla tästä.

Työuupumukseen liittyvä häpeä on luonteensa vuoksi tabu, josta pitäisi voida puhua yhä enemmän. Häpeän asettaminen tarkasteluun ja pois piilosta on omiaan heikentämään häpeän voimaa. Vaikka työuupumuksesta toipuisi muilta osin hyvin, jää häpeäntunne usein kalvamaan pidemmäksi aikaa, jopa vuosiksi. Ammattimentorina näen asetelman epäreiluna. Ihminen, joka väistämättä uupumuksen myötä kohtaa monia raskaita vaiheita, ottaa kannettavakseen myös tunteen, joka lannistaa ja kaihertaa.

Olen aiemmassa blogissani tuonut ilmi johdon vastuuta työuupumuksessa. Yhteistyössä taitavan johdon ja ulkopuolisen avunkin kanssa voi hyvin löytää keinoja, joilla myös häpeäntunteesta pystyisi puhumaan ja näin jouduttamaan työuupumuksesta toipumista.

Työuupumuksen myötä syntyneeseen häpeään liittyy ajatuksia riittämättömyydestä, kykenemättömyydestä pitää huolta itsestään ja havaita ajoissa varhaisen työuupumuksen merkkejä, häpeään sekoittuu myös pelkoa tulevasta työssäjaksamisesta, siitä kuinka tulee kohdatuksi ammattilaisena jatkossa. Työuupumus saattaa etenkin pitkittyessään ja hoitamattomana korostaa suurentuneessa mittakaavassa negatiivisia tuntemuksia.

Loppukaneettina on hyvä muistaa, että todella moni toipuu työuupumuksesta hyvin toteutetun palautumisprosessin myötä. Usein tämä edellyttää myös vastuunsa kantavaa johtoa ja kykyä nostaa avoimeen keskusteluun myös niitä monia tuntemuksia, jotka työuupumukseen sisältyvät - häpeä mukaan lukien.

Haastan tämän blogini myötä työuupumuksen itse kohdanneita ja heidän rinnallaan kulkevia avoimemmin puhumaan häpeäntunteesta. Haastetta saa jakaa, aihetunniste on #poishäpeä.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
Kaipaatko mentoria? Tervetuloa mukaan matkaani.