Suunta - tulevaisuuden johtajat

Oletko löytänyt itsesi pohdiskelemasta työn tai johtajuuden tulevaisuutta? Mitä jos saisit ympärillesi verkoston, joka vie yhdessä eri alojen osaajat eteenpäin kohti tulevaa? Olet tervetullut mukaan etsimään ja näyttämään uutta suuntaa!

Yhteistyö synnyttää parhaat oivallukset. LinkedIniin perustamani ryhmä Suunta - tulevaisuuden johtajat on näkemyksellisten ammattijohtajien verkosto. Muutamassa päivässä jo yli 50 ammattilaista on tahtonut päästä mukaan, tuletko sinäkin?

Ryhmä luo yhdessä suuntaa tulevaisuuteen: siellä saat jakaa ajatuksia, artikkeleita, mielipiteitä, saat kysyä ja kommentoida eteenpäin suuntaavassa ja uutta luovassa hengessä.

Toimialalla, maantieteellisellä sijainnilla tai johdettavan organisaation koolla ei tässä verkostossa ole merkitystä. Ennakkoluuloton, yhteistä hyvää toteuttava asenne ratkaisee.

Hae mukaan ryhmään klikkaamalla tästä!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
Sytyn tulevaisuudesta, radikaaleista muutoksista ja onnistumisten mahdollistamisesta.

 

 

Työttömyys on luonteva osa työelämää

Näennäisen kevein askelein urallaan etenevien menestyjien areena, SuomiAreena, antoi paljon ajattelun aihetta. Yksi minulle antoisimmista tilaisuuksista oli virallisen ohjelman liepeille organisoitu piknik, jolla eri alojen osaajat pääsivät tutustumaan ja verkostoitumaan. Tapaaminen alkoi esittelykierroksella.

Illan edetessä piknik-piiri pieneni pienenemistään ja lopulta jäljelle jäi vain pieni määrä osallistujia. Sitten aloimme päästä varsinaisiin, aidosti puhutteleviin ja mietityttäviin ytimiin.

Kulttuuriimme kuuluu, että usein esittelemme itsemme työn kautta, vaikka kyseessä olisi täysin epämuodollinen tilaisuus. Se on tapa, jonka voisi hyvin kyseenalaistaa. Harvempi kuitenkaan määrittelee elämänsä tärkeimmäksi asiaksi juuri työn. Miksi se kuitenkin kerrotaan ensimmäiseksi?

Tämä tapa luonnollisesti entisestään korostuu SuomiAreenan kaltaisissa tapahtumissa, joissa työllä ja uralla on erityinen merkitys. Miltä työttömän tuntuu esitellä itsensä tällaisessa yhteydessä, jossa alkuasetelma on erityisen uraorientoitunut? Tästä pääsimme piknikillä avoimesti puhumaan.

Miltä työttömän tuntuu esitellä itsensä tällaisessa yhteydessä, jossa alkuasetelma on erityisen uraorientoitunut?

SuomiAreenan edetessä pääsin seuraamaan Suomen Mentoreiden ja muiden toimijoiden loistavasti järjestämää AllYoungPanelia, jossa nuoret pohtivat työn tulevaisuutta. Suomen Mentoreiden yksi mainioista aktoreista, Anna Lehtonen, toi hienosti esiin mielipiteensä siitä, kuinka työttömyys on osa työelämää siinä missä työn tekeminenkin, vailla sen kummempaa arvoasetelmaa. Juuri näin!

Työttömyys on osa työelämää siinä missä työn tekeminenkin, vailla sen kummempaa arvoasetelmaa.

Hyvin moni kohtaa uransa varrella työttömyyden vaiheen tai useampia vaiheita. Miten työttömyyden taakkaa ja stigmaa saisi kevennettyä? Työttömyydestä pitäisi enemmän puhua luontevana osana työelämää. Oleellista on myös se, kuinka sinut itse on työttömyytensä kanssa. Pystyykö vaiheen kertomaan muille esimerkiksi oman itsensä kehittämisen tai omien arvojensa pohdinnan näkökulmista, luottaen tulevaisuuteen vai onko epätoivo ja häpeä epäonnistumisesta alkanut kalvaa? Vaikea teema, muttei kuitenkaan mahdoton!

Kuulisin enemmän kuin mielelläni sinun näkemyksiäsi tästä teemasta. Kuulostaako tutulta, mitä ajatuksia herää?

Kati Huovinmaa, suunnanmuuttaja, tuleva entinen taidemuseon johtaja
www.huovinmaa.com - kati@huovinmaa.com

 

Minun tarinani

Me kaikki kannamme itsessämme lukuisia tarinoita ja rooleja. Nyt kerron sinulle oman työurani tähänastiset vaiheet ja valotan ammatillisia roolejani.

Nuorena kuvataideharrastus helpotti suuntaamaan Helsingin Kuvataidelukioon, mutta en kuitenkaan tahtonut kuvataidetta ammatikseni. Lukiossa motivoiduin taidehistorian opiskelusta ja päädyin Helsingin yliopistoon. Valmistuin maisteriksi 2002.

Eniten on opettanut käytännön työelämä. Työskentelin 19 pätkätyösuhteessa eri taidemuseoissa ennen vakituista työsuhdettani. Etenin vuosien mittaan asiantuntijasta johtajaksi. Vuodesta 2010 alkaen olen johtanut Vantaan taidemuseota.

Muutos täytyy toteuttaa

Suurin yksittäinen onnistumiseni tähänastisella urallani on museon brändin radikaali muutos. Johdin muutoksen Vantaan taidemuseosta katutaiteeseen, performanssiin ja graffitiin erikoistuneeksi Artsiksi. Kävijämäärät tuplaantuivat, maine kiiri ja olimme ehdolla Vuoden museoksi. Opin paljon muutoksesta, motivoinnista, viestinnän merkityksestä sekä myös ihmisten erilaisuudesta muutosprosessissa. Opin myös, miten suuri energia on parhaimmillaan siinä flowssa, jolla yhdessä saadaan isoja muutoksia aikaan.

Museoala motivoi vuodesta 1996 alkaen minua pitkään ja sitten tuli vaihe, jolloin aloin kaivata muutosta. "Jos toteutan koko urani museoissa, otsaani tatuoituu kohta oma inventointinumero". Tätä lausetta aloin pohtia yhä useammin, kun puolet elämästäni olin työskennellyt museoissa.

Uusi suunta

Aloin hiljalleen haaveilla toisesta maisteritasoisesta, tällä kertaa kaupallisesta tutkinnosta. Nyt olen opintovapaalla ja valmistun tämän vuoden joulukuussa Haaga-Heliasta, suuntautumisena liiketalous ja liiketoiminnan kehittäminen. Opiskelen samalla myös sertifioiduksi Business Mentor -ammattimentoriksi.

Olen ottanut henkisesti turpaani, olen pistänyt itseni likoon ytimiä myöten, mutta radikaali muutos vaatiikin sitä.

Olen utelias, eteenpäinsuuntaava ja voimakkaan tavoitteellinen ihminen. Sytyn erityisesti hyvästä ammattijohtajuudesta, johtajuuden tulevaisuudesta sekä erilaisten ihmisten ja organisaatioiden auttamisesta eteenpäin muutoksessa.

Taidemuseon johtajana pääsin mentoroimaan pro bono -ohjelmissa: Suomen Mentoreissa ja Value Based Leadership -ohjelmassa sekä museoalan johtamiskoulutuksessa. Erityisesti Suomen Mentorit ry on tarjonnut minulle uusia ulottuvuuksia ja oivalluksia mentorina. Huomasin ennen pitkää olevani hyvä mentori. Perustin oman muutosjohtajuuteen ja ammattimentorointiin keskittyvän yrityksen viime syksynä. Minulla on yli 30 asiakasta ja olen intoa täynnä.

Kesäkuussa oli oikea hetki ilmoittaa työnantajalle, etten enää palaa takaisin. Se selkeytti ja helpotti ajatuksiani, sillä kuten muuan viisas totesi: "Voit olla vain yhdessä paikassa."

Pääsinkö helposti tähän pisteeseen? En, en todellakaan. Olen ottanut henkisesti turpaani, olen pistänyt itseni likoon ytimiä myöten, mutta radikaali muutos vaatiikin sitä. Jos ei tunnu missään, ei aitoa muutosta tapahdu.

Tarvitsetko sinä muutoksen urallesi tai sparrausta organisaatiollesi? En voi tehdä muutosta puolestanne, mutta voin keventää matkaanne. Tervetuloa mukaani!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com

 

 

Mistä arvosta sinä et tingi? Ylistyspuheeni arvoille

Minä rakastan arvoja. Pahimmillaan arvot ovat ylimääräiseltä tuntuvan strategiatyön päälleliimattu, mutta välttämätön osa. Kuinka usein arvot jäävät unohduksiin, toimettomina kokoushuoneeseen, kehittämispäivän jälkeen suljetun oven taakse?

Arvoille voi onneksi antaa uuden mahdollisuuden. Jos työsi ja muu elämäsi edustavat samankaltaisia arvoja, olet onnekas ja se on arvokasta.

En ole aina rakastanut arvoja, mutta nykyään arvoilla on minulle ihan erityinen merkitys. Omiksi arvoikseni valikoituivat pitkällisen pohdinnan jälkeen vapaus, vakaus ja vallattomuus. Ajan ja kokemusten myötä tämä arvokolmikko on jo muuttunut.

Olen huomannut, että suuret myllerrykset - joko positiiviset tai negatiiviset - voivat muokata myös arvomaailmoja. Minun arvokolmikkooni vakauden ja vallattomuuden tilalle ovat tulleet oikeudenmukaisuus ja rehellisyys. Kaikkein läheisimpänä ja merkityksellisimpänä vapaus kuitenkin jäi.

Suuret myllerrykset - joko positiiviset tai negatiiviset - voivat muokata myös arvomaailmoja

Kun tarpeeksi monta kertaa tulee päässeeksi tilanteisiin, joissa omat arvot ovat koetuksella tai joissa ne toteutuvat kuin tanssi, huomaa miten tärkeitä arvot ovatkaan. Työelämän ja muunkin elämän kohokohdissa ja ankeissa ajoissa arvot korostuvat. Suurimmissa ilon hetkissä riemu saa vielä isomman roolin, kun se muun hyvän lisäksi tukee omia arvoja. Vaikeissa paikoissa olen pysähtynyt miettimään, miksi koen ristiriitaa. Usein vastaus löytyy omista arvoista ja niiden toteutumattomuudesta.

Jouduttuani tilanteisiin, joissa oikeudenmukaisuutta ja rehellisyyttä koeteltiin, oivalsin, kuinka tärkeitä arvoja ne itse asiassa minulle ovatkaan. Tämä parivaljakko on niin perustavanlaatuisen tärkeä, että se kuulostaa kliseeltä. Kuin kaunis auringonlaskumaisema. Tusinapostikortti, mutta tarkemmin ajateltuna jotain ainutlaatuisen arvokasta. Sellaista, jota ei kannata sivuuttaa tai heittää menemään.

On aika arvokasta tepastella menemään olkapäillä oikeudenmukaisuus, rehellisyys ja vapaus.

Mitkä ovat sinun arvosi ja miten ne toteutuvat työssäsi?

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

Lähde matkaani!

Arvojen vastainen työ syö elävältä

Työskentelyni ihmisten nykytilanteen parantamiseksi lähtee usein arvoista. Miten hyvin omat arvosi toteutuvat työssäsi tällä hetkellä? Miksi arvoilla on suuri merkitys? Arvot ovat sisimmässämme vaikuttavia, perustavanlaatuisia tekijöitä. Jos omassa työarjessasi joudut toistuvasti kohtaamaan arvoristiriitaa, ennen pitkää turhaudut, kyynistyt ja motivaatiosi karisee.

Rakastan hyvää johtajuutta, selkeitä suuntia, kirkkaita perustehtäviä, hillitöntä motivaatiota saavuttaa yhteiset tavoitteet. Se synnyttää lähes häpeällistä riemua onnistumisista.

Tämä ytimiin osuva, eräältä viisaalta ihmiseltä kuulemani lause vie minua eteenpäin omassa auttamishalussani, muutosjohtajana ja ammattimentorina: "Omien arvojen vastaisessa paikassa työskentely syö elävältä."

Näistä elementeistä syntyy oma motivaationi auttaa muita eteenpäin. Klisee, mutta totta: toivoa on ja ihmisissä piilevät suuret voimat ja mahdollisuudet vaikka mihin.

Pitää lähteä ennen kuin kyynistyy, sillä kyynistyminen on kamalaa ja se syö viimeisetkin ilon rippeet työstä ja työn ulkopuolelta.

Pitää lähteä ennen kuin kyynistyy, sillä kyynistyminen on kamalaa ja se syö viimeisetkin ilon rippeet työstä ja työn ulkopuolelta. Harva kuitenkaan onnistuu radikaalissa muutoksessaan yksin.

Tätä muutosta tahdon kanssasi johtaa eteenpäin, kohti uutta suuntaa. Se häämöttää jo.

-Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

Lähde matkaani!

 

Järki vai tunteet? MiB-alustukseni luvassa lokakuussa!

Sain kesän keskelle mielenkiintoisen kutsun päästä vetämään tilaisuuden muutoksen johtamisen näkökulmasta Mothers in Business Helsinki -mingle-tapaamiseen 23.10. Illan vetävänä teemana on 'Järki vai tunteet - Miten käsitellä emootioita organisaation muutoksessa'.

Käsittelen sitä, miten tunteet otetaan tai pitäisi ottaa huomioon johtajuuden näkökulmasta organisaatioissa, joita leimaa jatkuva muutos.

Olen otettu, että minut kutsuttiin mukaan. Teema osuu osaamiseni ytimiin ja MiB on tunnettu tasokkaista tilaisuuksistaan ja  eteenpäinvievästä menostaan.

Mikäli kuulut MiB-jäsenistöön, olet erittäin tervetullut mukaan tilaisuuteen! Lisätietoja luvassa!

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

 

Nyt se on julkistettu! Muutosbiisit-soittolista

Tässä se on! Muutosbiisit-lista!

Ihan huippua, kuinka jengi lähti yllättäviltäkin tahoilta kertomaan omat muutoksissa edesauttaneet biisinsä. Kirjo on laaja! Muutosbiisit-lista löytyy Spotifysta ja sinne pääsee nyt kuka tahansa vielä lisäämään omia muutosbiisejään.

Tervetuloa mukaan, kuuntelemaan, jakamaan, fiilistelemään ja toteuttamaan muutoksia - isoja ja pieniä!

-Kati, muutosjohtaja & ammattimentori

Superihmismyytti

Minua on pidetty superihmisenä. Olen kuullut tämän useista suunnista, useita kertoja. Tämä hämmentää minua ja vetää mietteliääksi. En pidä itseäni superihmisenä. Käytän kyllä paljon aikaa sen pohtimiseen, mikä minulle on tärkeintä ja tietoisesti teen sellaisia valintoja ja asioita, jotka vievät hitaasti tai nopeammin minua kohti arvojeni mukaisia päämääriä. Kyseessä on eräänlainen oman elämäni strategia. Toisinaan olen kasvotusten heikkouksieni kanssa ja taas etenen niistä oppineena kohti uusia vaiheita.

Kotini ei kenties ole aina siisti, eikä pihassamme kasva vuodenaikoihin synkattu kukkapenkki. Sen sijaan käytän elämäni tunnit yhä enemmän arvojeni mukaisiin asioihin. Tämä saattaa kenties näyttäytyä ulospäin jonkinlaisena superihmisyytenä. Olen kuitenkin omasta mielestäni kaukana ylimaallisesta supertyypistä.

Meillä kaikilla on vuorokaudessa sama määrä tunteja. Mihin tuntimme käytämme?

Olen tähän mennessä, tässä kirjoituksessani tuonut ilmi mielipiteitä, sekä muiden että omiani, ja yhtä ainoaa totuutta ei ole. Se on kuitenkin kaikille totta, että meillä kaikilla on vuorokaudessa sama määrä tunteja. Mihin tuntimme käytämme? Kuluvatko tuntimme arvojemme mukaisiin tekoihin ja ajatuksiin vai valuvatko ne johonkin toisarvoiseen ja yhdentekevään? Entä mitkä ovat meidän omat arvomme? Sekin on yhden arvokkaan ajattelun kohde ja siihen kannattaa käyttää paljon aikaa omista tunneistaan.

Juuri nyt omat arvoni ovat rohkeus, vapaus ja oikeudenmukaisuus. Arvoni ovat kuitenkin prosessissa ja ajan myötä ne tulevat vielä hioutumaan ja muuttumaan. Minulla on oma arvomentori, ei mitään superihmispalvelua sekään, vaan arvojeni mukaisesti tarpeeseeni ilmaantunut apu.

Ihmisen, joka hakeutuu luokseni joko mentoroitavaksi tai saamaan johtajuussparrausta organisaation muutoshakuisuuteen, ei tarvitse olla superihminen. Pelkkä ajatus on hullu! Mitä syvemmissä vaiheissa on uskaltanut koetella itseään, kohdata omat heikkoutensa ja piirtää uudet äärirajat osaamiselleen ja rohkeudelleen, sen pidemmälle pääsee. Tällä matkalla minä autan, jos niin tahdot.

Päämääränä ei ole superihmisyys, vaan yhä tietoisempi, oman näköinen elämä.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori - kati@huovinmaa.com

 

Varaa mentorointipaikkasi

Lomani aikanakin voit varata mentorointipaikkasi!

Palaan takaisin lomalta jälleen to 12.7. Mentorointivarausten määrä kotisivujeni avaamisen jälkeen on ilahduttanut. Seuraavat vapaat ajat löytyvät elo-syyskuulta. Jo ennen lomaltapaluutani voit varata
ryhmä- tai yksilömentorointipaikkasi.

Rentouttavaa & iloista kesää!

Kati Huovinmaa
Muutosjohtaja & ammattimentori

Uuden rakentaminen ja irtipäästäminen vanhasta

Muutos. Teema, josta on vaikeaa kirjoittaa ilman kliseitä. Kun tahtoo kohti uusia suuntia, on raivattava tietä välillä voimalla eteenpäin ja päästettävä irti vanhasta. Kun aika on osuva, tietää koska pitää toimia.

Oma muutosprosessini on ollut olemassa jo pitkään. Nyt suuntani on selkeytynyt. On helpompi irrottaa vanhasta, kun tietää mitä uutta sen tilalle rakentaa.

On helpompi irrottaa vanhasta, kun tietää mitä uutta sen tilalle rakentaa.

Vapaus tehdä elämästään sellainen, jonka tahtoo, on toisinaan vaikeaa, etenkin jos taustalla vaikuttaa vielä se vanha, josta pitää päästää irti päästäkseen oikeasti eteenpäin. Muutosprosessin oleellisia vaiheita ei voi pakottaa, vaan ne pitää käydä huolella läpi saavuttaakseen pysyvän muutoksen.

Kerrottuani hiljattain työnantajan suuntaan päätöksestäni olla palaamatta vuoden päättyessä loppuvan opintovapaani jälkeen takaisin töihin, minusta vapautui iso määrä uutta energiaa ja vapautta rakentaa uutta.

Lähdin itse asiassa Vantaan taidemuseosta eteenpäin jo vuonna 2004. Ensimmäisestä, vuonna 1996 alkaneesta pestistäni, oli jo silloin kulunut pitkä aika. Palasin kuitenkin takaisin Vantaalle vuonna 2007, nyt 11 vuotta sitten. Paljon on ehtinyt tapahtua ja paljon olen Vantaalta oppinut. Nyt on aika jatkaa kohti uutta suuntaa ja antaa uuden kapun viedä Vantaan taidemuseo Artsia eteenpäin.

Nyt on aika jatkaa kohti uutta suuntaa ja antaa uuden kapun viedä Vantaan taidemuseo Artsia eteenpäin.

Tänään avataan muutosjohtajuuteen ja ammattimentorointiin keskittyvän yritykseni sivusto www.huovinmaa.com ja olen onnea ja intoa täynnä.

Jos sinulla on vaikeuksia löytää selkeys omille pohdinnoillesi tai kaipaat apua suuntasi saavuttamiseksi, ota yhteys. Harva onnistuu radikaalissa muutoksessaan yksin.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori kati@huovinmaa.com

Parhaat johtajat

Työn vallankumous jyllää. Totutut asetelmat muuttuvat nyt ja tulevaisuudessa. Parhaat johtajat tajuavat nykyisyyden ja oivaltavat tulevaisuuden, osaavat nähdä aina vähän ylemmäs kuin horisontin tasolle.

Johtajan on oltava viisas, peloton ja näkemyksellinen. On löydettävä oikeat ratkaisut, tehtävä kauaskantoisia ja nopeitakin päätöksiä. Täytyy kyetä hahmottamaan suuret linjat ja mahdollisuudet, täytyy sietää myös kaikkein vähiten motivoivia hetkiä. On pystyttävä luomaan saumattomalla yhteistyöllä toteutettavia lyömättömiä strategioita ja voittavia visioita, arkisen sälän ja silpun keskelläkin.

Johtajan on oltava rehellisesti sinut itsensä kanssa voidakseen aidosti ymmärtää muita.

Johtajan on oltava rehellisesti sinut itsensä kanssa voidakseen aidosti ymmärtää muita. Täytyy kuulla ja etenkin osata kuunnella. Parhaat johtajat huomioivat  muiden näkemykset ja ovat myös valmiita pitämään oman päänsä, jos tarve niin vaatii.

Kuulostaa suurten vaatimusten listalta, mutten vielä päässyt edes mainitsemaan luotettavuutta, sinnikkyyttä, empatiaa, viestintäkykyjä, ongelmiin puuttumisen taitoa saati huumoria. Huumorinlajeista paras johtajuudessa on kyky nauraa itselle, muut huumorilajit ovat toisinaan riskialttiita. Täytyy osata olla myös suurennuslasin alla tutkailtavana.

Kaiken tämän lisäksi, paraskin johtaja on ihanasti ihan vain ihminen.

Mitkä ovat sinun käsityksesi hyvästä johtajuudesta?

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja | kati@huovinmaa.com

Uhmaikäiset työpaikalla

Auttaessani eri alojen johtajia eteenpäin työpaikkojen pulmatilanteissa olen törmännyt toistuvasti samaan ilmiöön. Aikuiset ihmiset tiputtavat työpaikan ovesta sisään astuessaan päällysvaatteiden kanssa samanaikaisesti pois oma-aloitteisuuden, yhteistyökyvyn, ongelmanratkaisutaidot ja oletetun ammattitaidon.

Johtajat, joilla on pieniä lapsia kotonaan, huokaisevat minulle: tuntuu kuin kotona jatkuisi sama asetelma kuin työpaikalla, erotuksena se, että työpaikan kohderyhmä edustaa aikuisväestöä. Kuulostaako tutulta?

Epäreilua ja turhauttavaa

Mitä kärkevämmäksi tilanne etenee, sen suurempi turhautuminen hyvin työnsä ja roolinsa hahmottavien ammattilaisten keskuudessa usein syntyy. Pian koko työyhteisö on anelemassa johtajalta apua tähän epäreiluun ongelmaan.

Miten päädytään tilanteeseen, jossa yksinkertaisetkin toimet vaativat johtavassa asemassa olevan hyväksynnän, ein tai joon? Jos kotona maito on loppu, käynet kaupassa? Saanko sitä, saanko tätä, pitääkö perustella? Pitääkö johtajan vastata pieniinkin kysymyksiin? Missä mättää?

Onko johtaja tehnyt jotain väärin tai jättänyt tekemättä kokonaan jotain? Puuttuuko luottamus, onko perustehtävä epäselvä, onko työpaikalla selkeää, kaikille kirkasta strategiaa vai onko se jäänyt johtajien omaksi seminaarituotokseksi? Muistaako sitä kukaan? Mitä väliä? Ihan sama, sanoisi uhmaikäinen.

Kirosanan vastakohta: perustehtävä

Mitä kunkin vastuualueeseen kuuluu ja koska vastuut on käyty läpi? Oletetaanko ne, otetaanko ne vai tiedetäänkö ne? Mitä johtajan töihin kuuluu, entä omiin tai kollegasi töihin? Miksi työpaikkanne on muuten ylipäätään olemassa, ihan samako?

En usko, että kukaan tahtoo tahallaan toimia väärin. Usein ratkaisu löytyy siten, että työyhteisö alkaa hyvin johdetusti, usein ulkopuolisen alkuun auttamana kommunikoida enemmän ja selkeämmin. Vastuut selkeytetään, tavoitteet selkeytetään, perustehtävät selkeytetään. Arvostus alkaa kasvaa ja samaan aikaan kasvavat myös luottamus ja motivaatio työtä kohtaan. Kun työn kokonaisuus ja tulevat suunnat ovat kaikilla selkeät, pienenee työn ytimien ulkopuolisten seikkojen, kuten luonteenpiirteiden, musta tuntuu ja mä en halua, ei kiinnosta, ihan sama -ajatusten mahdollisuus.

Kuulen mielelläni, kuulostaako tutulta ja onko vastaavaan tilanteeseen teillä löytynyt ratkaisu?

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja - tulossa: www.huovinmaa.com

Ota yhteys: kati@huovinmaa.com

Lähde matkaani. Vaikuttavaa mentorointia.

Perhosvaikutuksella tarkoitetaan sitä, että perhosen siivenisku voi saada aikaan pitkän ketjumaisen reagoinnin seurauksena myrskyn toisella puolen maapalloa. Pienikin muutos voi tutkitusti saada aikaan suuria vaikutuksia ja ketjureaktiot voivat muuttaa kokonaisuuden täysin erilaiseksi.

Muutosjohtajana ja ammattimentorina ajattelen, että muutoksessa pienetkin askeleet ovat usein merkityksellisiä. Millaista myönteistä myrskyä sinä kaipaat? Voisinko minä olla avuksi muutoksesi alkuvaiheissa, voisinko auttaa ja rohkaista suuntaamaan sinua kohti toivomaasi muutosta?

Mentorointi on intensiivistä, tavoitteellista, luottamuksellista, antoisaa, tehokkaasti eteenpäinsuuntaavaa. Ja silti: autan mentoroitavia niin vähän kuin on tarpeellista. Suurimmat ja pysyvimmät oivallukset syntyvät nimittäin usein silloin, kun mentoroitava itse ottaa vastuun ja minä mentorina luon turvalliset puitteet ja varmistan, että alun pienet askeleet ovat oikeita johtaakseen isoon muutokseen.

Kaipaatko sinä mentoria? Ota yhteys: kati@huovinmaa.com niin sovitaan, kuinka etenemme.

Hengenpelastusta vai ennakointia?

Eteeni osui alla oleva kertomus alajuoksusta ja yläjuoksusta. Kannattaa käyttää hetki aikaa sen lukemiseen. Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa? Minuun se osui muutoksen näkökulmasta: maltammeko pysähtyä pohtimaan, missä menemme ja minkä pitäisi muuttua vai korjaammeko vain kiireessä tilanteita, puuttumatta syihin jotka ne aikaansaavat?

"Vuosia sitten alajuoksun asukkaat löysivät ensimmäiset ihmiset virrasta. Muutamat hyvin vanhat ihmiset muistavat vielä, kuinka riittämättömät pelastusmahdollisuudet silloin olivat. He kertovat, kuinka monesti kului useita tunteja, ennen kuin kymmenen ihmistä oli pelastettu ylös vedestä rannalle ja heistäkin vain muutamat selvisivät hengissä.

Vaikka uhrien lukumäärä onkin noussut dramaattisesi viime vuosina, alajuoksun asukkaat ovat selviytyneet tästä tehtävästä todella ihailtavasti. Heidän kehittämänsä pelastusjärjestelmää voidaan kutsua ainutlaatuiseksi. Suurin osa veden pyörteistä löytyneistä ihmisistä voidaan pelastaa 20 minuutin kuluessa – jotkut jopa nopeammin kuin 10 minuutissa. Vain harvat hukkuvat ennen kuin apu saapuu. Tämä on valtava edistysaskel verrattuna entisiin pelastusmenetelmiin.

Alajuoksun asukkaat kertoivat ylpeinä uudesta sairaalasta virran rannalla sekä koko ajan valmiudessa olevasta pelastusveneryhmästä ja ensiluokkaisista, todella motivoituneista pelastussukeltajista, jotka ovat koko ajan valmiina, oman henkensä uhalla, pelastamaan uhrit vaarallisista pyörteistä. Kustannukset ovat tietenkin huikeat, mutta alajuoksun asukkaiden mielestä ihmishenkien pelastamiseksi ei kustannuksia saa säästää.

Jotkut alajuoksun asukkaat ovat useaan otteeseen kyselleet yläjuoksulla vallitsevasta tilanteesta. Heidän kyselynsä eivät ole kiinnostaneet. Näyttää siltä, että kaikki ovat niin kiireisiä pelastaessaan ihmisiä virrasta, ettei kenelläkään ole aikaa selvittää, miten ihmiset joutuvat virran pyörteisiin." -Donald Ardell, käännös: Leena Pennanen

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

Muutoksen johtamisen 5 ydintä

Minulta on kysytty usein, mitkä ovat mielestäni oleellisimmat asiat onnistuneen muutoksen johtamisessa. Palvellakseni mahdollisimman monia, kerron tässä 5 ydinajatustani kiteytetysti teille ja eteenpäin jaettavaksi, mahdollistamaan yhä uusia onnistuneita muutoksia.

1! Jätä vanhat

Haista, tunnista, tutki, tongi, kuuntele, kartoita nykytila ja menneisyys. Tämän aikaavievän vaiheen tavoitteena on löytää aidosti hyvät, toimivat, arvokkaat, arvojenne mukaiset, eteenpäinvievät ja säilytettävät asiat ja hahmottaa, mitä pitää jättää pois, jotta uutta voidaan ottaa tilalle.

2! Tunnista hirvitys

Rohkene tunnistaa itsestäsi johtajana sellaiset toivotut muutokset, jotka saavat sinut lähes hyperventiloimaan, uskalla tunnista hirvittävät ja pelottavat haavekuvat. Ne ovat parhaita. Mikään oikeasti radikaali muutos ei voi toteutua, jos se tuntuu neutraalilta, laimealta tai ihan kivalta.

3! Tajua vastuusi

Vakuuta organisaatiosi siitä, että kävi mitä kävi, sinä olet johtajana vastuussa ja kannat vastuun strategisista valinnoista, hurjimmistakin. Näin rohkaiset epäilevimpiäkin mukaan muutokseen ja näin pinnan alta saattaa nousta timanttisia, villejä visioita johdettaviksesi.

4! Rakasta kyseenalaistajia

Noteeraa erityisesti ryhmän epäilijät, kyseenalaistajat. Ota heidän mielipiteensä erityisesti huomioon, sillä siellä voi piillä ratkaisevaa tietoa. Malta pysähtyä muutosvimman keskellä kuuntelemaan ja huomioimaan hiljaista ääntä. Epäilijöiden mukaansaanti ja heidän motivaationsa on erityisen tärkeää aidosti onnistuneen kokonaisuuden kannalta, usko pois.

5! Ennakoi

Onnistuneen muutoksen johtamisessa ennakointi, selkeä strategia ja tavoitteellisuus ovat oleellisissa rooleissa. Onnistuminen on määriteltävä ennakkoon. Konkreettiset ja selkeät tavoitteet ovat parhaita.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori

Vitutus on valtava voima - sen voi onneksi selättää

Ehkä raflaavasti ilmaistu, mutta monelle valitettavan totta: Ahdistus, viha, turhautuminen, pelko, epätoivo, suoranainen vitutus ja muut kielteiset tuntemukset ovat suuria ja vahvasti otteessaan pitäviä voimia. Olen saanut havaita tämän ammattimentorin roolissa kohdatessani eri alojen ihmisiä ja kuullessani heidän kertomuksiaan omista työtilanteistaan. Onneksi näiden tunteiden pauloista on mahdollista päästä eteenpäin.

Yksi mentorityöni kantavia ajatuksia on päämääräni auttaa kääntämään lamaannuttavat pelot uusiksi haaveiksi ja haaveet tavoitteellisesti todeksi. Jos kokee voimakkaan kielteisiä tuntemuksia ja pystyy kertomaan niistä, jos on oikeasti valmis ja halukas muuttamaan omia ajattelumallejaan, on useimmiten mahdollista voida kääntää tuntemukset vähintään yhtä voimakkaiksi myönteisiksi, eteenpäin yllättävälläkin vauhdilla vieviksi voimiksi.

Jos kokee voimakkaan kielteisiä tuntemuksia ja pystyy kertomaan niistä, jos on oikeasti valmis ja halukas muuttamaan omia ajattelumallejaan, on useimmiten mahdollista voida kääntää tuntemukset vähintään yhtä voimakkaiksi myönteisiksi, eteenpäin yllättävälläkin vauhdilla vieviksi voimiksi.

Miten muuttaa toistuva työahdistus uudenlaiseksi tekemisen riemuksi, miten valjastaa kielteinen myönteiseksi? Toisinaan onnistuminen on lopulta yllättävän pienestä kiinni. Muutos edellyttää ehdotonta luottamusta, mentoroitavan suurta tahtoa ja valmiutta aitoon ja rehelliseen työpaikan rakenteiden tarkasteluun sekä syvälliseen itsetutkiskeluun, jotta kielteisten tunteiden perimmäisiin syihin pääsee käsiksi ja sitä kautta muuttamaan niitä. Muutos edellyttää mentoroitavalta rohkeutta itse muuttua ja muuttaa niitä tilanteita, jotka saavat nyt kielteisten, lamaannuttavien tuntemusten pauloihin ja estävät etenemistä. Kun tällaiset ydinmuutokset alkavat toteutua, päästään oikeasti toteuttamaan merkityksellisiä muutoksia, eikä ainoastaan pintaraapaisuja. Omat työni arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus ja ne ilmenevät rohkaisevalla tavalla tällaisissa perinpohjaisissa muutostilanteissa.

Muutos edellyttää ehdotonta luottamusta, mentoroitavan suurta tahtoa ja valmiutta aitoon ja rehelliseen, syvälliseen itsetutkiskeluun, jotta kielteisten tunteiden perimmäisiin syihin pääsee käsiksi ja sitä kautta muuttamaan niitä.

Ihmiset, tilanteet ja tunteiden voimakkuuden asteet ja niiden ilmaiseminen ovat erilaisia ja yksilöllisiä. Olen kuitenkin tehnyt sen yleisen havainnon, että mitä suurempi kielteisen tunteen voima, sen suurempi on myös uudeksi myönteiseksi tunteeksi käännetty voima ja ilo siitä. Mitä tuntuvampi alkuasetelma, sen onnekkaampi mentoroitava on sen jälkeen, kun olemme yhdessä onnistuneet kääntämään sen nurinniskoin uudeksi, aikaansaavaksi ja myönteiseksi, riemukkaan tekemisen menoksi.

Mentoroitavien sädehtivät silmät, uudenlaiset oivallukset, helpotuksen tunteet, vapaaksi päästetyt kielteisen ajattelun kehät. Tällaiset onnistumiset ajavat minua ammattimentorina vimmatusti eteenpäin, kehittymään yhä paremmaksi työssäni, jotta voin yhä paremmin auttaa yhä uusia ihmisiä eteenpäin.

Oletko sinä jumissa kielteisissä ajatuksissa? Voin auttaa sinua eteenpäin. Lue lisää yksilömentoroinneista ja hae mukaan.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja ja ammattimentori | kati@huovinmaa.com

Kaksi kuvitelmaa, jotka estävät muutokset

Minulta on usein muutosjohtajana pyydetty apua erilaisten, konkreettisten, suurten ja pienten muutosten toteuttamiseksi. Lukuisten kokemusten perusteella on ollut helppoa havaita, kuinka esiin nousee kaksi selkeää, todellisen muutoksen estävää seikkaa.

Kun muutoksen esteet on nujerrettu, tapahtuu ryhdin suoristava ja silmät avaava oivallus siitä, että oikeasti esteitä ei ole. Tämä on muutosta edistävä käännekohta.

1) "En osaa riittävästi..." Minkä ammatillisen taidon puute estää sinua etenemästä? Se voi olla vain sinun tiedossasi, ehkä vähän nolo tai kiusallinen myöntää. Oletko kertonut siitä kenellekään? Juuri siksi, että tämä sinun mielestäsi heikko ammatillinen kohtasi on vain sinun tai korkeintaan muutaman luottoläheisesi tiedossa, kukaan ei välttämättä ole päässyt ampumaan harhaista ajatustasi alas.

"Siksi, että tämä mielestäsi heikko ammatillinen kohtasi on vain sinun tiedossasi, kukaan ei ole päässyt ampumaan harhaista ajatustasi alas."

Mieti tarkkaan, ajan kanssa, neutraalisti, analyyttisesti, miksi et mielestäsi ole hyvä kyseisessä asiassa? Onko joku toinen mielestäsi sinua parempi? Kollegasi? Ystäväsi? Oletko saanut joskus negatiivista palautetta kyseisestä asiasta?

Mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua, jos enemmän tekisit tai edes kokeilisit tätä asiaa? Jännittääkö siinä joku erityisesti? Miksi? Voiko sitä oppia enemmän?

Ongelmaa tökkivien, kyseenalaistavien, joskus ärsyttävienkin kysymysten avulla epävarmuuden olotila lähtee selkiytymään, ja muutoksen edessä lojuva massiivinen este kutistuu kysymys kysymykseltä pienemmäksi. Lopulta huomaat olevasi aivan riittävän hyvä, parhaassa tapauksessa suorastaan erinomainen.

Pian jo malttamattomana odotat, koska pääset näyttämään kyntesi tässä aiemmin karmaisevan epävarmuuden herättämässä asiassa. Anna palaa, kukaan ei ole täydellinen.

2) "Aika ei ole oikea muutokselle." Miksi ei? Raha. Perhe. Ei perhettä. Liian lyhyt aika nykyisessä paikassa. Liian pitkä aika nykyisessä paikassa. Liian nuori. Liian vanha. En osaa. Osaan liikaa. Joku muu on kuitenkin parempi. En tule valituksi. Mitä jos tulenkin valituksi. En ehdi hakea. On liikaa aikaa, en saa mitään aikaiseksi. Nykytyössä on kuitenkin ihan mukavaa. Nykytyössä on niin kamalaa, etten jaksa.

Aika ei ole koskaan oikea muutokselle. Jos kuitenkin toistuvasti haaveilet muutoksista, anna mennä ennen kuin jäät solmuun, omien selitystesi vangiksi. Muutos voi järkyttää nykytilannetta, mutta lopulta se on kaikkein parasta.

Onko sinulla kokemuksia muutosta hidastavista ajatuksista? Kuulen mielelläni.

-Kati Huovinmaa, radikaaleista muutoksista riemastuva johtaja

Loista työnhaussa! Täsmävinkkini eteenpäintahtoville.

Olen lukenut urani aikana satoja hakemuksia ja haastatellut useita kymmeniä ihmisiä. Auttaakseni muita onnistumaan työnhaussa ja erottautumaan joukosta, kokosin vinkkejä työnhakuun. Näin loistat!

  • Ensivaikutelma ja loppusilaus ovat tärkeitä sekä hakemuksessa että haastattelussa, elämässä ylipäätään. Miten tulet esiin, miten jäät mieleen? Mieti tätä huolella.
     

  • Työnantajaa kiinnostaa usein ennen kaikkea tietää, mitä erityistä juuri sinun osaamisesi ja taustasi tuovat mukanaan uuteen työpaikkaan? Mielestäni tämä on yksi tärkeimmistä asioista ja se kannattaa tuoda selkeästi esiin. Kerro omat ambitiosi siten, että ne tuovat hyötyä ja iloa työnantajan näkökulmasta.
     

  • Älä tuo esille ensisijaisesti heikkouksiasi! Jollei sinulla ole vahvaa kokemusta kaikista hakuilmoituksessa mainituista osa-alueista, lienee rohkaisevaa ajatella, että harvoilla on. Tärkeää on se, miten tuot ilmi omia vahvuuksiasi.
     

  • Valmistaudu vastaamaan, mikäli haastattelussa erikseen kysytään seikkoja, jossa et vielä ole vahvoilla. Hienoa on, jos voit myös kertoa, miten olet valmis vahvistamaan osaamistasi tulevaisuudessa ja miten tässä olet aiemminkin käytännössä onnistunut.
     

  • Ole hakemuksessa napakka, ytimekäs ja kirjoita virheettömästi. Siis täysin virheettömästi.
     

  • Vältä konditionaalia, lisää vakuuttavuutta: "minä toisin tähän työpaikkaan.." > mieluummin: "minä tuon tähän työpaikkaan.."
     

  • Lue huolella hakuilmoitus ja vastaa omalla hakemuksellasi siihen. Luetuta hakemuksesi luottokavereillasi ja pyydä suoraa palautetta eri näkökulmista, luota kuitenkin omaan näkemykseesi. Nyt on kyseessä sinun hakusi ja hakemuksesi.
     

  • Arvostan arvoja. On hienoa kuulla, jos työnhakija on miettinyt oman elämänsä arvot ja on valmis kertomaan niistä. Valmistaudu myös kertomaan, miten omat arvot osuvat työpaikan arvoihin.
     

  • Tutustu työnantajaan: tutustu verkkosivuihin, strategiaan ja somevirtaan, käänny ihmisten puoleen, jotka siellä työskentelevät.
     

  • Tämä on paljon tärkeämpää haastattelussa kuin mikään yksittäinen vastaus: Ole ikään kuin jo olisit osa uutta työyhteisöäsi.
     

  • Lisää hakemukseen mukaan suosittelijoiden yhteystiedot (2-3 ok), tai vaikka lyhyet suosittelijoiden luonnehdinnat sinusta. Arvostan, jos suosittelijoihin sisältyy myös nykyinen esihenkilösi, mikäli olet vaihtamassa työpaikasta toiseen. Tietenkin ymmärrän, ettei tämä aina ole mahdollista.
     

  • Mieti jo etukäteen, mitä itse kysyt työnantajan edustajalta, jos haastattelussa annetaan siihen mahdollisuus. Mielestäni sellaiset kysymykset ovat parhaita, joilla hakija osoittaa vielä jotain ekstraa omasta motivaatiostaan avoinna olevaa työtehtävää kohtaan.
     

  • Palkka on tietysti oleellinen asia ja se on tieto, joka työnantajan tulee kertoa kysymättäkin.
     

  • Keskity kuuntelemaan ja vastaa haastattelussa esitettyihin kysymyksiin, älä niiden ohi.
     

  • Katso silmiin, kättele lujan luotettavasti, ole ajoissa, ole skarppi, hymyä huuleen ja jännitys ei haittaa, päinvastoin. Ainakin minulle se on merkki siitä, että on tosissaan.

Paljon onnea matkaan!

Toivottavasti näistä kokemukseni tuomista vinkeistä on iloa.

Kati Huovinmaa
Muutosjohtaja & ammattimentori
kati@huovinmaa.com