Mikä on työpaikkasi isoin ongelma? Näin tarjoamani apu toteutuu käytännössä

Hankalat henkilöstötilanteet, perustehtävien selkeytys, yhteenkuuluvuuden vahvistaminen & strategiatyön edistäminen ovat esimerkkejä teemoista, joissa minun ammattitaitoni auttaa teitä eteenpäin ja löytämään ratkaisut. Työskentelen eri puolilla Suomea. Organisaatioiden koko vaihtelee yhden hengen yrityksistä satojen ihmisten työyhteisöihin. Olen saanut omalla ammattitaidollani auttaa lukuisia erilaisia organisaatiota eteenpäin.

Näin yhteistyö tyypillisesti etenee:

1) Kaikki alkaa työyhteisön ongelman tunnistamisesta ja yhteydenotosta minuun

2) Kartoitustapaamisessa käydään tarkemmin läpi nykytilanne ja avuntarve

3) Tarjouksen hyväksymisen jälkeen toteutuva suunnitteluvaihe tähtää työpajojen, luennon tai mentorointien mahdollisimman suureen hyötyyn

4) Yhteistyön käytännön toteutus: esimerkiksi työpajat, luento, mentoroinnit

5) Vuorovaikutus, ratkaisukeskeisyys ja hyötynäkökulma varmistetaan osana yhteistyötä. Työpajojen, luennon tai mentoroinnin jälkeen saatetaan todeta lisätarve yhteistyölle

6) Päätösvaiheessa käydään läpi hyödyt, oivallukset ja löydetyt ratkaisut. Vuorovaikutus ja palautteen kerääminen prosessin edetessä ja sen päätyttyä varmistavat, että yhteistyölle asetetut tavoitteet saavutetaan.

Kuinka autan erilaisia organisaatioita eteenpäin?

Kuinka autan erilaisia organisaatioita eteenpäin?

Jollet vielä osaa sanoittaa, millaista tukea tarvitsette tai haluat tutustua työtapoihini tarkemmin, varaa veloituksetta 30 min etäkartoitus. Se ei velvoita sinua mihinkään. Lue lisää tai tutustu palautteisiin.

Kati Huovinmaa, muutosjohtaja & ammattimentori | 040 572 9369 | kati@huovinmaa.com

Miten päästä irti työttömyyden häpeästä? Ota ammattimentorin vinkit avuksesi

Miten päästä irti työttömyyden häpeästä? Ota ammattimentorin vinkit avuksesi

Työssäni ammattimentorina kohtaan aivan liian paljon häpeää, vääristäviä uskomuksia ja haitallisia mielikuvia. Nämä kaikki hidastavat mentoroitavien oman työelämän haltuunottamista ja siinä edistymistä. Pahimmillaan raskaat ja kyseenalaistamattomat työelämän myytit eivät ainoastaan jarruta, vaan saavat ihmisessä aikaan totaalisen stopin. On tärkeää pitää avointa keskustelua yllä ja uskaltaa tuoda esiin vaikeitakin aiheita.

Read More

Liian empaattinen johtaja uupuu – mikä avuksi?

Liian empaattinen johtaja uupuu – mikä avuksi?

Empatia tarkoittaa ymmärtämistä, myötäelämistä ja kykyä asettua toisen ihmisen tilanteeseen. Voiko empatia muodostua taakaksi? Voi, etenkin sellaisen johtajan kohdalla, joka tahtoo sisimmässään kaikille hyvää, ja pelkää päätöksillään pahoittavansa jonkun mielen. Liika empatia ja miellyttämisenhalu saattavat salakavalasti alkaa estää tärkeitä päätöksiä toteutumasta. Ne voivat johtaa jopa johtajan velvollisuuksien laiminlyönteihin sellaisissa työpaikan hankalissa tilanteissa, joihin johtajan tulisi puuttua.

Read More

Johtaja, mokasitko? Toimi näin!

Työssäni eri alojen johtajien luottomentorina olen kohdannut lukuisia tilanteita, joissa johtaja on mokannut. Ei hätää. Aina joku mokaa, eikä täydellistä johtajaa ole olemassakaan. Oleellista on se, mitä mokaamisen jälkeen tapahtuu.

Kun kävi moka, pohdi:

  1. Mistä epäonnistuminen johtui? Olisiko siihen etukäteen voinut vaikuttaa?

  2. Oliko moka sellainen, että nyt on pyydettävä anteeksi yhdeltä tai useammalta ihmiseltä? Miten pyytää anteeksi siten, että anteeksipyynnön kohde voi luottaa, että pahoittelu on varmasti vilpitön ja aito?

  3. Mitä tulee tehdä, jottei vastaava virhe toistu?

  4. Mitä opin?

  5. Miten omat tai työpaikan arvot näyttäytyivät?

Mokasitko, etkä oikein tiedä miten nyt tulisi toimia? Ota yhteys vailla kynnystä, autan eteenpäin! Lue lisää johtajille suunnatusta yksilömentoroinnista ja varaa oma mentorointipaikkasi jo tänään.

-Kati Huovinmaa, johtajuusmentori - tutustu taustaani täällä

Näin rakennat oman johtamisfilosofiasi vaihe vaiheelta

Hei, johtaja tai johtajaksi tulevaisuudessa aikova. Hienoa, että tulit tänne pohtimaan omaa johtajuuttasi. Millainen on sinun johtamisfilosofiasi? Millaiselta pohjalta teet arkisia päätöksiäsi tai visioit tulevaisuutta? Miten tahdot johtaa itseäsi, entä muita? Kaikki nämä kysymykset antavat vastauksia johtamisfilosofian rakentumiseen. Älä säikähdä, johtamisfilosofiassa kyse ei ole mistään kovin monimutkaisesta asiasta, ellet sitten itse niin päätä.

Johtamisfilosofia ja sen rakentuminen

“Mitä tahansa tekeekin, oma toiminta tulee rakentaa valitsemansa filosofian pohjalta.” Näin totesi aikanaan Susijengin silloinen päävalmentaja Henrik Dettmann luennollaan optimaalisesta tiimihengestä. Dettmannin toteamus sai minut kirjoittamaan ylös jo aiemmin mielessäni hahmottuneen raamin. Johtamisfilosofia kertoo, millaisten kantavien ajatusten varaan rakentuu ammatillinen toiminta ja valinnat, joita tekee.

Kun tietää, miltä pohjalta johtajana työtään toteuttaa, työssä onnistuminen helpottuu ja oma itsevarmuus kasvaa ajan myötä. ‘Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen’ -tietokirjassani kerron tarkemmin, millaisten eri vaiheiden myötä minusta kasvoi ammattijohtaja ja mikä merkitys arvoilla ja laatimallani johtamisfilosofialla on tässä kaikessa. Haastan kirjassani lukijan laatimaan oman johtamisfilosofian ja jakamaan sen tietoon muillekin. Nyt teen saman tässä ja nyt: haastan sinut kirjoittamaan vapaasti valitsemaasi tyyliisi oman johtamisfilosofiasi. Olen kiinnostunut kuulemaan, miten pääsit alkuun ja etenemään? Kerro kommenteissa tai lähetä viesti.

Johtamisfilosofia kertoo, millaisten kantavien ajatusten varaan rakentuu ammatillinen toiminta ja valinnat, joita tekee.

Näin minun johtamisfilosofiani rakentui:
- Pohdin perinpohjaisesti menneitä vaiheita ja tilanteita, jotka olin työssäni johtajana vuosien varrella kohdannut
- Otin huomioon opintojeni kautta omaksumani kirjallisuuden ja muun johtamiseen liittyvän aineiston
- Keskityin myös käytännön havaintoihini johtamisesta: sekä “älä tee näin” että “tee näin” -tyyppisesti
Näiden vaiheiden kautta muotoutui vaihe vaiheelta oma johtamisfilosofiani.

Kuva: satu wager photography

Oman johtamisfilosofiani 5 pääkohtaa

1 Peili on paras mentori
Jokainen meistä kompuroi, mokailee ja epäonnistuu – ratkaisevaa on se, miten epäonnistumisista oppii aina jotain uutta. Minulla on monia viisaita mentoreita, mutta kaikkein paras mentorini on peili. Sieltä löytyy oikea ihminen miettimään epäonnistumisista ulospääsyä. On myös tärkeää muistaa, ettei ole turhan ankara itselleen. Siksi katse on lopulta hyvä kääntää aina eteenpäin.

2 Minä en ole mitään ilman sinua
Johtaminen on monesti ihmisten johtamista. Lopulta johtaja ei ole yhtään mitään ilman muita ihmisiä. Kaikki työelämäni merkittävimmät saavutukset ovat toteutuneet yhteistyönä. Toinen työntekemiseni arvoista, vuorovaikutus, tukee osaltaan tätä ajatusta,

3 Toisinaan olen lähellä, toisinaan voin siirtyä kauemmaksi
Johtajan on annettava ilmaa ja tilaa johdettavilleen. Se on merkki luottamuksesta. Liian tunkeileva johtamisote tappaa oma-aloitteisuuden, motivaation ja uskon työntekijän omaan osaamiseen. Liian etäinenkään johtajuus ei ole hyvästä. Kokemuksen kautta oppii, mikä on työyhteisöön nähden viisain sijainti. Epäselvissä tilanteissa ja muutoksen käynnistysvaiheessa tulee pysytellä lähellä, mutta kun hommat toimivat, voi ottaa tietoisesti etäisyyttä ja lisätä työyhteisön omaa vastuuta.

4 Miten sinä ratkaisisit tämän?
Autoritäärinen ”perkele-johtajuus” hiipuu toivottavasti kokonaan pois työkulttuurista. Uskon valmentavaan johtamiseen. Anna työntekijöille päätösvaltaa, tee itsesi niin tarpeettomaksi kuin vain voit. Älä kuitenkaan pakene vastuuta, kanna se tarpeen tullen ja tee päätökset jämäkästi. Vaikka johtajuustrendit muuttuvat, pysyy tarve selkeään päätöksentekoon työyhteisöissä melko muuttumattomana.

5 Luota vaistoosi — ja järkeesi
Järkipäätöksillä saa todella paljon hyvää aikaan. Toisaalta joskus suorastaan järjen vastaisilla, intuitioon perustuvilla päätöksillä saa satakertaisesti aikaan. Luota vaistoosi, mutta älä unohda myöskään analyyttistä, tietoon perustuvaa pohdintaa – johtamistyössä on tärkeää hallita erilaiset prosessit, mittarit ja analyysit sekä niiden seuranta. Suuntaa tulee olla valmis muuttamaan tarvittaessa.

Omat työntekemiseni arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus. Ne läpileikkaavat kaikki johtamisfilosofian pääkohdat ja vaikuttavat arkisten päätösten tekemiseen.

Kiinnostuitko pohtimaan lisää omaa johtajuuttasi? Tahdotko syventää ymmärrystäsi ja päästä vielä selkeämmin askelein eteenpäin? Autan sinua mielelläni: Tutustu johtajuusmentorointiin ja Muutosjohtoryhmään.

Filosofiaa.jpg

Vuonna 2023 tärkeintä on uudistumiskyky – aika paketoida työvuosi ja suunnata rohkeasti tulevaan

“Jos muutos ei ole radikaali, miksi vaivautua olleenkaan?” Siinä yksi työni kantava kysymys. Vuoden 2022 aikana jälleen moni uudistusta kaipaava ammattilainen lähti mukaan matkaani. Saimme yhdessä paljon toivottuja muutoksia aikaan. Moni konkreettinen aikaansaannos näkyy isosti vasta tulevan vuoden puolella. Siksikin on paljon, mitä odottaa vuodelta 2023!

Vuonna 2022 toteutui lukuisia yksilömentorointitapaamisia sekä työryhmille suunnattuja mentorointeja, työpajoja ja luentoja. Ihmiset, joiden kanssa saan työskennellä, edustavat monenlaisia tilanteita, taustoja, osaamisia, ammattikuntia ja toimialoja. Heitä yhdistävät avarakatseisuus, ennakkoluulottomuus ja uskallus uudenlaiseen ajatteluun.

Oma tehtäväni on siirtyä tietoisesti sivurooliin ja luoda turvalliset puitteet muiden onnistumisille. Pääroolissa saavat itseoikeutetusti olla mentoroitava tai työryhmä, jolle työtäni toteutan. Tämän vuoden ammattimentorikohtaamisilla on ollut sekä suoraan että välillisesti yksittäisten ihmisten kuin heidän työpaikkojensa kannalta suuri merkitys - muutos toteutuu monin tavoin.

Minun tehtäväni on siirtyä tietoisesti sivurooliin ja luoda turvalliset puitteet muiden onnistumisille. Pääroolissa saavat aina itseoikeutetusti olla mentoroitava tai työryhmä, jolle työtäni toteutan.

Vuonna 2023 tärkeintä on uudistumiskyky. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet, että me ihmiset kykenemme jos jonkinlaiseen taipumiseen yllättävien tilanteiden edessä. Tulevana vuonna ei enää tule niin suurena yllätyksenä se, että uudistumiskykyä tarvitaan - nyt enemmän kuin koskaan. Meidän tulee pysyä hereillä muuttuvan maailman myllerryksissä ja löytää keinot tarvittavaan uudistumiseen ja arvojen mukaiseen toimintaan.

Uudistumiskyvyn ohella on tärkeää pysähtyä mentoroinneistani tutun kysymysparin äärelle: Mihin voimme vaikuttaa? Mihin emme voi vaikuttaa? Kannustan tunnistamaan niitä asioita, joihin voi edes yrittää vaikuttaa ja keskittymään ennen kaikkea niihin - edes pienin, eteenpäinvievin teoin. Sen sijaan ne asiat, joihin oma vaikutuskyky ei ulotu, on hyvä pyrkiä hyväksymään, eikä kuluttaa energiaa turhaan murehtimiseen.

Vuoden 2022 paketoinnin päätteeksi tahdon vielä muistuttaa, että edessä on aina uusia vaiheita, jotka lopulta vievät aina eteenpäin. Muista minut, kun eteen tulee sellainen vaihe, jossa kaipaat rohkaisevaa ja luotettavaa kanssapohtijaa! Yhdessä pääsemme eteenpäin.

Nyt: kiitos paljon kuluneesta vuodesta, kohti uuden vuoden monia mahdollisuuksia!

-Kati Huovinmaa

En ole koskaan valmis itsekään - kompuroin ja epäröin

Ihmisen on aika ajoin suorastaan pakko luoda itsensä ammatillisesti uudelleen. Ajattelen vahvasti näin, sekä työssäni ammattimentorina että syvän omakohtaisesti. Voimakkaat uudistumispyrkimykset eivät päästä niiden parissa pohdiskelevaa useinkaan helpolla. Klisee kenties, mutta totta: on luotettava sekä itseensä että muutosprosessiin ja siihen, että ennen pitkää pimennossa ollut suunta kyllä hahmottuu.

Tahdon toimia itse esimerkkinä mentoroitavilleni ja muille. Oman työelämäni yksi kantava teema on jo vuosia ollut: Jos muutos ei ole radikaali, miksi vaivautua ollenkaan? Ja toinen, astetta raflaavampi: Radikaali muutos edellyttää henkistä turpaanottoa. Molemmat lauseet olen omakohtaisesti elänyt useampaan kertaan todeksi.

Se, mitä näemme ihmisistä ja heidän työpoluistaan ulospäin kertoo tietenkin aina vain rajatun kaistaleen kaikesta. Olen miettinyt omaa historiaani ja henkilökohtaista taustaani ja niiden merkitystä uravalinnoissani sekä arvojeni muodostumisessa. Olen varttunut melukylämäisessä, tarinoiltaan muttei taloudellisesti rikkaassa itä-Vantaan lähiössä. Kovien arvojen sijaan henkisillä arvoilla oli iso merkitys jo pienestä pitäen. Vuosikymmeniä myöhemmin olen palannut monesti noihin vuosiin ja kokemuksiin. Ne muodostavat vankkaa arvopohjaa aikuiselle itselleni ja myös sille, miten tahdon kohdata ihmisiä toteuttaessani ammattimentorin työtäni.

Miksi ammattimentorin työ on niin kiehtovaa?

Työni on pysähtymistä erilaisten työelämän tositarinoiden äärelle, pyrkimyksenä löytää vahvan luottamuksen vallitessa konkreettiset ratkaisut ja pääsy eteenpäin, kohti toivottua suuntaa. Pysähtyessäni kuuntelemaan muita ja heidän tilanteitaan asetan kohtaamiseen tietoisesti mukaan myös oman taustani, siinä ilmenneet vaikeatkin vaiheet ja myös käänteentekevät onnistumiset. Omiin kokemuksiin heijastaen tiedän myös aina jotain siitä, mitä ihminen minua vastapäätä parhaillaan kokee. Samoin tiedän, mitä radikaalin muutoksen johtaminen työyhteisössä tarkoittaa. Kokemuspohja tuo perspektiiviä ja tarvittavaa pokkaa tukea muita.

Työelämäni moninaisten vaiheiden myötä olen saanut perspektiiviä kohdata sen, mitä ihminen vastapäätäni kokee.

Ammattimentorina rohkaisen: älä aristele mitään puoliasi

Tahdon kannustaa ihmisiä uskaltamaan. Uskallusta tarvitaan usein työelämän muutostilanteissa myös omien, varjoon ja vähälle huomiolle helposti jäävien puolien tarkasteluun. Sieltä on mahdollista löytää ne perinpohjaiset, mutta ei-ilmiselvät vastaukset, jotka vievät oikeasti eteenpäin.

Tavoitteellisessa ammattimentoroinnissa keskitytään tarvittaessa siihen, mistä epävarmuus juontuu, onko jotain sellaista jarruttavaa tai estävää, joka ei ole päässyt koskaan kunnolla päivänvaloon? Mitä sellaista sinun taustastasi löytyy, jota kenties täysin turhaan aristelet? Luottamuksen rakentuminen ammattimentoroinnissa on kaiken perusta ja lähtökohta. Monet konkreettiset onnistumiset motivaation ja uuden, mielekkään suunnan löytymisessä sekä vuosien varrella saamani lukuisat palautteet antavat minulle luottamusta ja varmuutta siitä, että työtapani on oikea ja että toivottuja tuloksia ennen pitkää syntyy. Sekä koulutustaustani sertifioituna ammattimentorina, kaksi ylempää korkeakoulututkintoa humanististen tieteiden ja liiketoiminnan kehittämisen parissa sekä työelämää koskevat tietokirjani varmistavat vankan pohjan työlleni.

Vuosia sitten, kun löysin viimein oman uuden suunnan, annoin aluksi pienten ja hiljalleen vahvistuvien ilonpilkahdusten viitoittaa uutta urapolkuani museonjohtajasta ammattimentoriksi. Kunpa olisin itse aikanaan löytänyt luotettavan ammattilaisen, jonka kanssa olisin välttynyt pahimmilta vaiheilta omissa pyristelyissäni kohti perinpohjaista uramuutosta.

Millaisesta radikaalista työelämän muutoksesta sinä haaveilet? Autan tavoitteellisella ammattimentoroinnilla mielelläni eteenpäin! Jos mietit, olenko minä oikea ammattilainen juuri sinulle, hyödynnä 30 min veloitukseton kartoitusaika. Se auttaa saamaan varmuuden, löytyykö minun työkalupakistani juuri sinun kaipaamasi apu.

Kati Huovinmaa, ammattimentori ja tietokirjailija
Ota yhteys vailla kynnystä, kun tiedät tarvitsevasi muutosta joko itsellesi tai työyhteisöllesi.

Arvot tulee elää teoilla todeksi – näin määrittelet omat ydinarvosi

Pandemia ja epävarma maailmanaika puskevat meitä voimalla perusarvojen äärelle. Yhä useampi on uudessa tilanteessa, jossa aiemmin tärkeinä pidetyt arvot, kuten tehokkuus ja aikaansaaminen, eivät enää voimalla puhuttele. Pandemia on muuttanut arvojamme suuntaan, jossa keskeneräisyys on itseasiassa ihan ok. Puhutaan ystävällisestä itsekkyydestä, jossa omat arvot nousevat tärkeämmäksi kuin ulkomaailman epärealistiset ja poukkoilevat vaatimukset. Se on hyvä trendi, sillä ikiomat arvot johdattavat usein perustavanlaatuisesti oikeiden ratkaisujen äärelle.

Milloin olet viimeksi pohtinut sitä, kuka oikeastaan olet ja mitä haluat?

Kysymys on iso, mutta sitä voi alkaa lähestyä ottamalla omat arvot suurennuslasin alle. Kehotankin kaikkia jättämään to do -listat hetkeksi, ja laatimaan sen sijaan to be -listan. Yksi keskeisistä kysymyspareista arvojen määrittelyssä on seuraava: Kun mietit omaa tähänastista (työ)elämääsi, mitkä asiat ja vaiheet ovat vaikuttaneet sinuun kaikkein myönteisimmin? Entä kielteisimmin? Pohdi sitten, miten reagoit näihin tilanteisiin? Mitä tunteita heräsi, mikä valvotti öitä? Ja sitten: mitä arvoja nousi pintaan: kenties vuorovaikutus, oikeudenmukaisuus, reiluus, ehkä vapaus? Sinuun voimakkaasti vaikuttaneiden tilanteiden kautta voit hyvin löytää vastauksen arvomaailmasi rakentumiseen: mitkä arvot toteutuivat, mitkä jäivät toteutumatta?

Arvoja voi myös arvottaa

Mistä hinnasta luopuisit arvoistasi? Viimeisiksi jäävistä et välttämättä mistään hinnasta. Ne ovat tärkeimpiä ydinarvojasi. Kun alkaa tehdä tietoisesti arvojen mukaisia valintoja, alkaa samalla elää omannäköistään, merkityksellistä elämää. Valintatilanteissa voi käyttää tietoisen hetken sen puntarointiin, vastaako valinta omaa arvomaailmaa. Mitä useammin valintoja alkaa tehdä näin, sitä helpommaksi ja automaattisemmaksi arvojen mukaisten valintojen tekeminen muuttuu. Arvot eletään teoilla todeksi.

Jollei omaa arvomaailmaa elä teoilla todeksi, kyseessä ei ole arvo, vaan kenties valheellinen unelmakuva.Siksi sanon: viskataan to do -listat hiiteen, nyt on aika tehdä arvojen mukainen to be -lista!

Kuulin entisessä työssään vakavaa arvoristiriitaa kokeneelta ihmiseltä vahvasti puhuttelevan lauseen: ”Omien arvojen vastaisessa paikassa työskentely syö elävältä”. Siksi minäkin puhun paljon arvoista, ne johdattavat radikaalisti merkityksellisemmän elämän äärelle. Kukapa meistä ei tahtoisi alkaa elää ikiomien ydinarvojen mukaisesti?

Oma uratarinani – radikaali muutos

Jos muutos ei ole radikaali, miksi vaivautua ollenkaan? Minun oma uramuutokseni oli tosi radikaali. Se oli niin perustavanlaatuinen, etten ihan aina vieläkään usko sitä todeksi.

Miten kaikki alkoi? 

Olin museoalalla yhteensä 21 vuotta – 1996-2017. Tämän urani loppuvaiheessa Artsin voittokulku oli päätähuimaavaa, saimme aikaan merkittäviä juttuja valtakunnallisesti ja paikallisesti. Miksi minun kuitenkin oli  raivattava uusi ura tyhjästä?

Työni oli monin tavoin mahtavaa. Koin kuitenkin lopulta tekeväni osittain omien arvojeni vastaista työtä, tai pikemmin kohtaamaan työssäni toistuvasti tilanteita, joissa omien arvojeni toteutuminen oli mahdotonta. Se ei pidemmän päälle ollut minulle mahdollista. 

Pyristelin uutta uraa kohti näin jälkikäeen arvioituna itse asiassa lopulta tosi pitkään, kaiken kaikkiaan useita vuosia. Välillä palo uuteen himmeni hetkellisesti, sitten se alkoi taas kyteä ja roihuta. Ilman arvoristiriitaakin olisin taatusti ennemmin tai myöhemmin tehnyt omat ratkaisuni. 

Työni oli monin tavoin mahtavaa. Koin kuitenkin lopulta tekeväni osittain omien arvojeni vastaista työtä. Se ei pidemmän päälle ollut minulle mahdollista.

Käänteentekeviä muutoksia

Rakastan museoesineitä, mutten itse tahtonut muuttua sellaiseksi. Tunsin jo oman inventaarionumeroni piirtyvän otsaani ja tahdoin tehdä muutakin kuin museoitua. Vaikeinta oli hahmottaa, mihin kohdentaisin lopulta valtavan paloni löytää uusi suunta. Ratkaisun toi lopulta uusi tieteenala ja ihan yllättävä mahdollisuus yrittäjyydestä. Sen avasi opintovapaa ja Haaga-Helian ylempi tutkinto liiketaloudesta ja liiketoiminnan kehittämisestä. 

Samalla kun löysin viimein uuden suuntani koin, että aiemmin satunnaisista tuntuvista langanpätkistä, pro bono -mentoroinnista, muotoutui johdonmukainen punainen lanka. Annoin ilonpilkahdusten viitoittaa uutta urapolkua. Ymmärsin että kokemukseni johtajuudesta on etenkin vaikeiden vaiheiden myötä monipuolistunut niin, että voin jo auttaa muita eteenpäin. Se oli käänteentekevää – mentorointi tuntui heti omalta.

Nykyään olen myös tosi onnekas ja iloinen, sillä saan tehdä täysin arvojeni mukaista työtä – radikaalia ja vuorovaikutteista. Pääsin omaan ja itse rakennettuun työhön ja työnkuvaan. Vapaus on tärkeimpiä arvoja yrittäjyydessä, ja nyt reilun neljän vuoden jälkeen osaan ottaa siitä kaiken ilon irti. Minun kohdallani vapauden kokemus kulkee tiiviisti yhtä matkaa rajojen kanssa. Pitää itse raamittaa selkeät rajat ja raamit, joiden sisällä voi vapaasti edesauttaa yhä uusien ihmisten ja yhteisöjen radikaaleja muutoksia.

Koko tarinani kaikkine käänteineen löytyy tietokirjastani: Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen.

Olisi upeaa kuulla teidän urahaaveistanne, suunnanmuutoksistanne ja toiveistanne! 

Vuoden 2021 sana: Stamina – aika paketoida vaikuttava työvuosi ja suunnata rohkeasti tulevaan

Takana on monin tavoin vaikuttava työvuosi: lähes 200 yksilömentorointitapaamista ja yli 50 työryhmille suunnattua sessiota vuonna 2021. Työssäni ammattimentorina pääroolissa saa aina itseoikeutetusti olla mentoroitava. Kaikki työni tähtää hänen onnistumisiinsa, mitä ikinä ne ovatkaan hänen työelämässään. Tavoitteelliseen mentorointiin osallistuvat ihmiset edustavat todella monenlaisia tilanteita, taustoja, osaamisia, ammattikuntia, toimialoja. Olen miettinyt, mikä heitä yhdistää. Heitä yhdistävät avarakatseisuus, ennakkoluulottomuus ja uskallus uudenlaiseen ajatteluun vaikeuksienkin keskellä. Kenties olen onnistunut toimimaan myös rohkaisevana esimerkkinä osoittamalla teoillani, että on mahdollista luoda oma ammatillinen itsensä uudelleen. Tähän tarjoan kannustusta ja käytännön vinkkejä, mutta kaiken merkittävän omalla urataipaleellaan tekee lopulta mentoroitava itse. Minun tehtäväni on siirtyä tietoisesti sivurooliin ja luoda turvalliset puitteet onnistumisille.

Vuoteen sisältyi 196 erilaista, vaikuttavaa, merkityksellistä, eteenpäinvievää, intensiivistä ja luottamuksellista yksilömentorointikohtaamista. Kerta toisensa jälkeen hämmästelen, kuinka taitavienihmisten kanssa saankaan työskennellä. Lämmin kiitos jokaiselle! Ilman teitä ei olisi työtäni. Näissä töissä kohtaamisten lukumäärä ei tietenkään ole itseisarvo, eikä kyse ole mistään kisasta. Ratkaisevaa on laatu ja myös se, millaisella voimalla ja staminalla työtäni teen. Tämän vuoden iso lukema on minulle siksi niin tärkeä, että tiedän kuinka suuri vaikutus näillä ammattimentorikohtaamisilla on ollut sekä suoraan että välillisesti eli niin yksittäisten ihmisten kuin heidän työpaikkojensa kannalta.

Tapaamiset toteutuivat tänä vuonna pääosin etänä, osin myös livenä. Tänä vuonna toteutin myös lukuisia työryhmille suunnattuja työpajoja, ryhmämentorointeja sekä Muutosjohtoryhmä-tapaamisia, yhteensä 51 kappaletta. Vaikka lukema on ennätyksellinen, myös ryhmätöissä vaikuttavuus ratkaisee, ei niinkään lukumäärä. Työryhmille suunnatut setit rakentuvat aina alusta alkaen uusiksi, juuri tietyn ryhmän tiettyihin kysymyksiin kohdennetusti. Mitään tusinaratkaisuja ei minulta saa.

Työvuoteni sana on stamina – miksi? Stamina tarkoittaa elinvoimaa, ja sitä tänä vuonna tarvittiin erityisen paljon. Järjestyksessään toinen koronavuosi sisälsi monia sellaisia olosuhteiden pakosta syntyneitä elementtejä, jotka ovat omiaan lannistamaan ja tukahduttamaan elinvoimaa. Usko ja epäusko, toivottomuus ja toivo, lupaukset ja niiden murtumiset, kaikki tämä yhä uudelleen. Jatkuuko tilanne? Ei, ehkä, kai, kyllä vai eikö sittenkään? Miten tämä kaikki on näkynyt ihmisten työpäivissä, meillä ja muualla? Kotinurkkiin sijoitettujen etätyöpöytien yllä yrityksiä pysyä reippaana, näyttää skarpilta, työpöytien alla harmaita, kulahtaneita verkkareita, kuluneita villasukkia, arkeen sekoittuvaa ankeutta, työmatka työtuolilta keittiöön. Ainoana ylevänä elementtinä pirskaus parfyymiä ilmaan ennen seuraavaa Teams-kokousta?

Tänä vuonna sain ammattimentorin roolissani keskittyä erityisesti ylläpitämään niin omaa kuin muidenkin staminaa. Eniten ilahduttaa se, että vuodesta löytyi kuin löytyikin paljon iloa, löytyi uutta voimaa ja luottamusta. Keskeinen kysymyspari, joka on vienyt mentorointeja eteenpäin ennen pandemiaa ja joka on sittemmin noussut yhä tärkeämmäksi: Mihin voit itse vaikuttaa, mihin et voi itse vaikuttaa? Oman elinvoiman elossapitämisen nimissä vuonna 2021 on ollut erityisen oleellista pohtia, mihin voi ja mihin kannattaa edes yrittää vaikuttaa. 

Keinot voivat olla pienimuotoisiakin. Yhdelle toimii happirikas kävely ja omien ajatusten kuunteleminen, toiselle lyhyt meditaatio, kolmannelle raivoisa musiikinluukutus tai katseen kääntäminen kauas menneisyyteen: aiemminkin on ollut hankalaa, aiemminkin on lopulta päästy eteenpäin, on auennut uusi maisema ja uudet mahdollisuudet. Tärkeintä on tänä vuonna ollut, ettei antaudu arkisen ankeuden ja loppumattomalta tuntuvien, peräkanaa laahaavien päivien harmaaseen rytmiin, vaan muistaa oman, ainutkertaisen voimansa, staminansa ja siinä minä autan.

Koska kaikki tahtoo elää. Ja töissäkin pitää saada olla elossa, ei muuttua nuutuneeksi huonekasviksi. Siksi vuoden sana on stamina.  Vuoden 2021 paketoinnin päätteeksi tahdon vielä muistuttaa etenkin sinulle, jonka jaksamista juuri nyt koetellaan: tämäkin on vaihe, usko pois. Edessä on uusi vaihe, monia uusia vaiheita ja sinä pärjäät kyllä.

Kiinnostaako yrittäjyys? 10 vinkkiä, joilla varmistat onnistumisen yrittäjänä

Kiinnostaako sinua yrittäjyys? Etkö ole varma, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? Kuuletko liikaa kyynisiä kommentteja? Pysähdyin pohtimaan, missä asioissa olisin itse kaivannut apua aloittelevana yrittäjänä. Kokosin 10 vinkkiä yrittäjyyteen, kannustamaan sinua yrittämään ja onnistumaan. Lista on syntynyt sekä omista oivalluksistani yrittäjänä, että osaavilta asiantuntijoilta ja ammattilaisilta saamieni kommenttien pohjalta.

10 vinkkiä avuksi yrittäjyyteen:

  1. Anna intohimon näyttää suunta. Jos annat ainoastaan järkevyyden määrittää liikeideasi, motivaatio saattaa ennen pitkää hiipua. Muista kuitenkin huolelliset kannattavuuslaskelmat, sillä pelkkä intohimo ei takaa pitkäjänteistä onnistumista. Älä myöskään unohda, että luovuuden lailla myös intohimo kaipaa selkeitä rajoja. Rajat ovat hyväksi myös omalle jaksamisellesi.

  2. Luota itseesi ja etsi lisää tietoa aina, kun sitä tarvitset. Itseluottamuksen ja tarvittavan tiedon merkitys korostuu tärkeissä valintakohdissa ja vaikeissa paikoissa.

  3. Valitse yritysmuoto, joka palvelee parhaiten yrityksesi tarpeita.

  4. Käytä aikaa selkeän, puhuttelevan ja aikaa kestävän yritysnimen miettimiseen.

  5. Ennakoi ja suunnittele. Käytä aikaasi hyvän liiketoimintasuunnitelman ja strategian laatimiseen. Uskalla nähdä nykyhetkestä kauemmaksi tulevaisuuteen. Pidä mielessä, keitä tahdot auttaa ja miten. Keskity suunnitelmissasi perinpohjaisesti myös asiakkuuksiin.

  6. Valitse taitava kirjanpitäjä turvaamaan yrityksesi tulevaisuutta talouden näkökulmasta. Opettele itsekin kirjanpidon, taloushallinnon ja verotuksen perusasiat. Muista, että päävastuu yrityksesi taloudesta on aina sinun. Kartoita kaikki pakolliset menot, kuten vakuutukset. Kirjaa ylös myös vapaaehtoiset toistuvat menot.

  7. Etsi osaavat neuvojat eri vaiheisiin. Selvitä, kuka voi antaa parhaat vinkit, ja häntä kuultuasi kuuntele muitakin. Mitä monipuolisemman kokonaiskuvan saat, sitä helpompi sinun on hahmottaa oma tapasi toimia. Mieti myös, mitä sinä voit vastavuoroisesti antaa omasta osaamisestasi sinua auttaville tahoille.

  8. Aina saattaa löytyä myös heitä, jotka kyseenalaistavat perusteettomasti unelmasi yrittäjyydestä. Anna heidän varoitella ja epäillä. Viisaasti perusteltu kritiikki suunnitelmiasi kohtaan voi sen sijaan antaa arvokasta tietoa siitä, mikä on oleellista.

  9. Jos työskentelet yksinyrittäjänä, mikään ei estä sinua luomasta itsellesi työn merkeissä säännöllisesti tapaavaa ryhmää vaikkapa muista yksinyrittäjistä. Voit koota ryhmän keistä tahansa sinua innostavista ihmisistä. Yksinäisyyttä ei tarvitse valita.

  10. Moni yrittäjäksi siirtyvä haaveilee vapaudesta. Vapaus voi ainakin alkuvaiheessa olla vaikeampi hahmottaa kuin luulit. Ajan myötä tilanne kuitenkin muuttuu, kun uudet rutiinit vakiintuvat ja vapaudellekin löytyy tilansa. Vapauden lisäksi muillakin arvoilla on oma merkityksensä. Esimerkiksi eettiset kysymykset ja yhteistyöpohdinnat on hyvä hahmottaa arvojen kautta.

    Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle iloa – jaa teksti muillekin, jos siitä oli sinulle hyötyä! Jäikö jotain oleellista mielestäsi puuttumaan? Kommentoi alle tai lähetä minulle sähköpostia.

    Lisää ajatuksiani niin yrittäjyydestä kuin työelämästä laajemminkin löydät tietokirjastani Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

    Kati Huovinmaa
    Ammattimentori, muutosjohtaja, tietokirjailija, toimitusjohtaja
    Huovinmaa Oy

Etsi osaavat neuvojat eri vaiheisiin. Selvitä, kuka voi antaa parhaat vinkit, ja häntä kuultuasi kuuntele muitakin. Mitä monipuolisemman kokonaiskuvan saat, sitä helpompi sinun on hahmottaa oma tapasi toimia.
— Kati Huovinmaa: Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen, 2020

Räjäytetään haitalliset työelämän myytit, osa 2: ominaisuus, ei virhe – puhevian myytti

Räjäytetään haitalliset työelämän myytit, osa 2: ominaisuus, ei virhe – puhevian myytti

Blogisarjassa murramme työelämän haitallisia myyttejä, ja tällä kertaa pureudumme puhevikoihin. Virhe- ja vika-sanat pitäisi minun ja monen muun mielestä täysin poistaa tästä yhteydestä. Tässä tekstissä viittaamme kansankielisiin sanoihin, sillä niillä termeillä monet edelleen etsivät vertaiskokemuksia esimerkiksi hakukoneista. Nyt on kuitenkin aika jättää sekä virhe että vika historiaan, ja puhua ennemmin ominaisuudesta.

Read More

Johtaja tai johtajuudesta kiinnostunut: Uskalla hypätä, Muutosjohtoryhmä ottaa vastaan

Johtaja tai johtajuudesta kiinnostunut: Uskalla hypätä, Muutosjohtoryhmä ottaa vastaan

Muutosjohtoryhmä on tavoitteellinen, selkeästi etenevä luottoryhmä johtajuuden vahvistamiselle, uusille oivalluksille, uskallukselle ja kokemuksien jakamiselle. Osallistujien oivallukset perustuvat vahvasti yhteiselle vuorovaikutukselle ja käsiteltävät aiheet riippuvat siitä, mitä ryhmään hakeutuva ihminen johtajuudessa edistymiseen juuri nyt eniten kaipaa.

Read More

Kun toteutat muutoksen, lue 'Radikaali unelma': Kirjan 5 ydinsanomaa

‘Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen’ syntyi oikeaan aikaan. Julkistus osui koronakevään vilkkaimpaan myllerrykseen. Lukuisat palautteet sekä hämmentävät että ilahduttavat minua. Hämmennys johtuu siitä, että kirjan ydinsanomat ovat osuneet niin monien lukijoiden oikeisiin tarpeisiin. Kirjoitin kirjan, jotta yhä useampi yksittäinen ihminen ja kokonainen työpaikka onnistuu perinpohjaisessa muutoksessaan.

Radikaali unelma -kirjan viisi ydinsanomaa:

1 Arvot

Tunnistamalla omat perimmäiset arvosi rakennat pohjaa pysyvälle muutokselle. Arvojen merkitys korostuu yksittäisten ihmisten ja työpaikkojen muutoksissa. Korona-aika on asettanut arvomme koetukselle. Jos arvot eivät toteudu arjessa, kyseessä on joku muu kuin arvo - ehkä haavekuva? Omat työntekemiseni arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus. Radikaalius on perinpohjaisuutta. Pelkkä pintaraapaisu ei riitä, kun toteutetaan merkittäviä muutoksia. En ole yksinäinen anarkisti. Kaikki eteenpäinvievä yhteistyö pohjautuu vuorovaikutukseen ja siksi vuorovaikutus on toinen tärkein arvoni. Mitkä ovat sinun arvosi? Jollet vielä ole varma, kirjani antaa selkeitä työkaluja arvojen tunnistamiseen.


2 Jykevän perustan varaan voi rakentaa mitä vain

Etenkin luova työ kaipaa selkeät raamit roihutakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Kun työyhteisössä on johdonmukaisesti ja yhdessä ymmärretysti tiedossa, miksi töissä ollaan, mitä tavoitteita kohti suunnataan ja miten, ollaan jo pitkällä. Kun perusteet ovat selkeät, voi niiden varaan rakentaa mitä vain. Hurjimmatkin visiot voivat toteutua, kun hyvä pohjatyö on ensin tehty.


3 Muutoksen kannalta pahin on ihan kiva työpaikka

Moni jää jumiin työpaikkaansa, vaikka aika ajoin kaipaakin muutosta. Muutoksen kannalta pahin on ihan kiva työpaikka. Jos koet työssäsi toistuvaa arvoristiriitaa tai jos tilanne on muuten tosi tukala, on ennen pitkää yksinkertaisesti pakko etsiä ratkaisu. Jos taas viihdyt aidosti hyvin työssäni, ei syytä muutokselle ole. Ihan kiva työpaikka siirtää päätöksentekoa ja estää muutoksen.


4 Ilman muita ihmisiä emme ole juuri mitään

Oli kyse sitten työpaikan strategian toteutumisesta tai tietokirjan kirjoittamisesta, kaikki hyvä lähtee ihmisistä. Olen valinnut tietokirjaani 10 muutoksen toteuttamisen ja johtamisen ammattilaista. Haastattelut tuovat kirjaan monia uusia ulottuvuuksia ja oivalluksia.


5 Radikaali muutos edellyttää henkistä turpaanottoa

Kun toteutetaan perinpohjaisia muutoksia, vastaan tulee väistämättä myös vaikeita vaiheita. Tämä pätee niin yksittäisten ihmisten muutosprosesseihin kuin työyhteisöidenkin muutoksiin. Pätevä ja monipuolisesti kokenut ammattimentori on omiaan loiventamaan ja selkeyttämään näitä vaikeita paikkoja. Älä jää yksin.

Joko luit kirjan tai kuuntelit lukemani äänikirjan? Tilaa täältä, arvostele täällä.
Tarvitsetko luotettavan, kokeneen ja rohkaisevat mentorin omalle muutostaipaleellesi vai apua työpaikkasi strategian tai muutoksen edistämiseksi? Ota yhteys, sovitaan tarkemmat askeleet.

-Kati Huovinmaa, ammattimentori

Kuva: Satu Wager Photography

Kuva: Satu Wager Photography

Heureka! Työni ydin yhdellä lauseella

Odotas hetki! Ammattimentorin moninaista työtä on joskus vaikeaa tiivistää nopeasti hahmottuvaan muotoon. Suunnittelin vastikään työpajaa uuden asiakkaan kanssa. Ohimennen toteamani lause päätyi tarkkaavaisen keskustelukumppanini muistiinpanoihin: “Nyt on pyrkimys tehdä monimutkaisilta tuntuvista asioista mahdollisimman yksinkertaisia.” Heureka! Siinä on lause, joka kertoo työni ytimen.

“Mitä teet työksesi?”

Kysymys, joka pyytää kertomaan lyhyesti oman työn oleelliset sisällöt, ei ole aivan yksinkertainen. Työskentelen ammattimentorina, johtamisen asiantuntijana ja tietokirjailijana. Jokaisessa on omat piirteensä ja ulottuvuutensa. Kun sinä mietit omaa työtäsi, onko siitä helppo kertoa ymmärrettävästi muille?

Kaikkia työni osa-alueita yhdistää ainakin yksi oleellinen seikka. Mentoroitavien ajankohtaiset työelämän tilanteet voivat tuntua alkuun monimutkaisilta. Sama koskee omien vahvuuksien ja perimmäisten arvojen hahmottamista tai ihmisten johtamisen kysymyksiä. Strategiatyö se vasta helposti ymmärrettävää menoa kaipaakin. Kun kirjoitan tietokirjaa, selkeys on siinäkin päämäärä. Kaikkia näitä töitä yhdistää pyrkimys päästä turhasta monimutkaisuudesta irti ja eteenpäin.

Miksi yksinkertaistamisessa on järkeä?

Monisyiset pohdinnat on mahdollista saada ammattimentorin kanssa selkeytettyä. Keinoja on monia ja paras keino löytyy vuorovaikutuksen myötä. Tietokirjassani ‘Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen’ (Viisas Elämä 2020) kerron ammattimentoroinnissa ilmenevästä selkeytystarpeesta. Joko luit tai kuuntelit kirjani?

Tarpeeksi simppelit tavoitteet on helpompi saavuttaa kuin tosi monitulkintaiset. Ihmisiin liittyvät tilanteet on helpompi kohdata, kun tärkein ydin on hahmottunut. Tietokirjaa on vaivattominta lukea, kun se on selkein sanoin kirjoitettu. Selkeyttämisen myötä asioiden omaksuminen helpottuu.

Mihin monimutkaiselta tuntuvaan tilanteeseen sinä tai työpaikkasi tarvitsette selkeytysapua? Kuulen mielelläni! Tutustu ammattimentorointiin, työpajoihin ja Muutosjohtoryhmään ja ota yhteys!

-Kati Huovinmaa, ammattimentori

Kuvaaja: Olga Poppius-Grego | Studio Fotonokka

Kuvaaja: Olga Poppius-Grego | Studio Fotonokka

Varaa luentopaikkasi: Arvojen merkitys perinpohjaisissa muutoksissa

Minun työntekemiseni arvoni ovat radikaalius ja vuorovaikutus. Miten arvoni muotoutuivat ja miten ne auttoivat luomaan uuden uran museonjohtajasta tietokirjailijaksi ja ammattimentoriksi? Millä konkreettisilla keinoilla sinä voit löytää omat arvosi? Tervetuloa kuulemaan innostavaa järkipuhetta arvojen merkityksestä. ‘Radikaalit unelmat toteen - arvojen merkitys perinpohjaisissa muutoksissa’ -luento Minä Olen -messuilla la 13.2.2021.

Ote luennon esittelystä:

Mitkä ovat ydinarvosi? Arvojen tunnistaminen auttaa hahmottamaan vahvuutesi, rajasi ja paikkasi muuttuvassa maailmassa. Tule mukaan kokeneen puhujan innostavalle luennolle! Saat työkalut arvojesi määrittelyyn ja oivalluksia arvojen merkityksestä.

Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen -kirjan kirjoittaja Kati Huovinmaa käsittelee arvojen vaikutusta muutoksissa. Kati Huovinmaa on kysytty mentoroinnin ja muutosjohtamisen ammattilainen. Katin missiona on edesauttaa radikaalien, myönteisten muutosten toteutumiset. Radikaalit muutokset edellyttävät perinpohjaisuutta, pelkillä pintaraapaisuilla ei saada aikaan mitään merkittävää uutta.

Kati Huovinmaan koulutustausta: FM, YJEAT, YAMK tradenomi, Certified Business Mentor

PS. Oletko jo lukenut tai kuunnellut kysytyn Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen -kirjan? Tilaa helposti mistä tahansa kirjakaupasta tai äänikirjapalvelusta tai täältä.

Kuvaaja: Olga Poppius-Grego / Studio Fotonokka

Kuvaaja: Olga Poppius-Grego / Studio Fotonokka

Kysytty tietokirja 'Radikaali unelma' nyt äänikirjana - "Hetket studiossa olivat antoisia!"

Äänikirja 'Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen' mun itseni lukemana löytyy nyt keskeisistä lukuaikapalveluista: esim. Nextory, Storytel, Bookbeat, Supla. Ladattavissa myös suoraan Viisas Elämä -kustantamon kautta.

Antoisia hetkiä äänikirjan parissa!

"Rohkaiseva, selkeä, innostava!"

❤ Kati Huovinmaa, tietokirjailija & ammattimentori

ÄÄNIKIRIJA2.jpg

Sydämellinen kiitokseni ja hyvää joulua!

Vuosi 2020: yhteensä 150 antoisaa yksilö- ja ryhmämentorointitapaamista, työpajaa ja luentoa. Olosuhteiden myötä lähes kaikki toteutettiin etänä. Melkoinen vuosi! Kohtaamisissa ja muutosten edistämisissä määrä ei ole se, mikä eniten merkitsee. Eniten merkitsevät rohkeat teot, joilla aikaansaamme muutoksia johtajien, asiantuntijoiden ja kokonaisten työyhteisöjen kanssa. Lämmin kiitokseni kuluneesta vuodesta.

Joulujpg2020.jpg

Kaikki hyvä syntyy yhteistyöllä. Siksi sinä olet minulle tärkeä. On tosi hienoa, että olet mukana matkassani. Jatketaan yhteistä taivaltamme myös ensi vuonna. Olkoon vuosi 2021 täynnä uusia mahdollisuuksia.

-Kati Huovinmaa

Älä vaivu synkkyyteen! Eteenpäinvievät ajatukseni poikkeusaikoihin

Yhä uudet, vakavat uutiset voivat saada ajatukset kiertämään toivotonta kehää. Älä vaivu synkkyyteen! Tässä eteenpäinvievät ajatukseni poikkeusaikoihin:

💛 Vaikka tilanne on vaikea ja sinulta saatetaan odottaa nopeita päätöksiä, ota rauhassa aikalisä. Hätiköiden ei tule tehtyä viisaimpia ratkaisuja.

💛 Luota vaistoosi. Järkiajattelun ohella kokemuksen myötä karttunut intuitiivinen ajattelu auttaa eteenpäin.

💛 Uskalla nähdä vaikeiden vaiheiden yli, nosta katseesi jo uusiin näkymiin. Kun pääset tämän yhden tunnin, tämän yhden päivän ja tämän yhden viikon yli, pystyt näkemään myös kauemmas tulevaisuuteen.

💛 Vaikeimmistakin tilanteista on mahdollista löytää edes pieniä palasia, joihin voit itse vaikuttaa. Keskity ennen kaikkea niihin sen sijaan, että jäisit murehtimaan asioita, joihin et voi vaikuttaa.

💛 Kirjoita, jätä jälkiä itsellesi ja muille tästä poikkeusajasta. Kirjoittaminen myös jäsentää ajatuksia ja selkeyttää tunteita.

💛 Muista, että poikkeusaika on poikkeusaika.

Voimia, iloa ja myönteisiä ajatuksia täältä sinulle!

-Kati Huovinmaa, ammattimentori & tietokirjailija | kati @huovinmaa.com | 040 572 9369
Lue lisää Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen -kirjastani ja tilaa omasi täältä

Kati Huovinmaa. Kuva: Olga Poppius / Studio Fotonokka

Kati Huovinmaa. Kuva: Olga Poppius / Studio Fotonokka

Radikaali-unelma-kansi-300dpi.jpg

Löydä arvojesi mukainen työelämä kokeneen ammattimentorin avulla

Miksi enää aikailisit yhtään enempää? Lopeta yksinpohdinta, ota rohkeasti yhteys ja varaa oma mentorointipaikkasi jo tänään. Koronakevät on tuonut eri alojen johtajille ja asiantuntijoille uusia kysymyksiä ratkottaviksi ja siksi mentorointipalveluita tarvitaan nyt erityisen paljon.

Miksi yksilömentorointi on niin tehokas apu?

Yksilömentorointi on tavoitteellinen ja tehokas, kokeneen ammattilaisen sinulle räätälöimä apu omaan työtilanteeseesi. Mietitkö omia arvojasi, seuraavaa urasiirtoasi, omien mahdollisuuksiesi hahmottamista tai vaikeista tilanteista eteenpäin pääsemistä? Yksilömentorointi on sinulle toimiva ja luotettava apu.

Minun kokemukseni avuksi juuri sinulle

Olen mentoroinut menestyksekkäästi kymmeniä eri alojen johtajia ja asiantuntijoita. Tulokset, palautteet ja kysyntä puhuvat puolestaan. Mentoroinnin myötä on syntynyt lukuisia uusia onnistuneita työpaikan ja urasuunnan vaihdoksia, uutta motivaatiota, luottamusta omiin kykyihin ja vahvuuksiin. Taustani on taidemuseon johtamisessa ja pohjatutkintoni on filosofian maisteri. Olen sittemmin kouluttautunut niin sertifioiduksi ammattimentoriksi kuin liiketoiminnan kehittämisen osaajaksi (tradenomi YAMK).

Miten mentorointi toteutuu?

Kaikki mentoroinnit on mahdollista toteuttaa turvallisesti etäyhteydellä, sinulle sopivimmalla alustalla: esimerkiksi Zoom, Skype, Teams ja Google Hangouts ovat hyviksi havaittuja. Suosituin vaihtoehto on 3 kk mentorointipaketti, mutta voimme myös sommitella juuri sinun tilanteeseesi parhaiten soveltuvan kokonaisuuden.

Klikkaa tästä: Lue lisää, tutustu hinnastoon, varaa yksilömentorointipaikkasi TÄNÄÄN.

Palautteita yksilömentoroinneista

"Mentorointi ylitti täysin kaikki odotukseni. Kati osasi heti antaa konkreettisia neuvoja ja asetti minulle kysymyksiä ja tehtäviä, joista pystyin heti ammentamaan omaan tilanteeseeni. Kati on opettanut minulle paljon priorisoinnista, ylpeydestä ja itsensä arvostamisesta."
-Mia Lavanti, Woltin markkinointipäällikkö
(positio muuttunut sittemmin)

"Kati on tarkkakorvainen ihmistuntija, sitoutunut ja kannustava tuki monenlaiselle työelämän matkalle. Suosittelen häntä lämpimästi."
-Paula Toppila, toiminnanjohtaja, IHME Helsinki

"Kati ohjaa näkemyksellisesti keskittämään voimat olennaiseen. Hän kannustaa valintoihin, joita kohti on viisasta edetä. Hän on ihmisläheinen, selkeä, rohkaiseva ja rohkea. Näiden ominaisuuksien tukemana on helppo kehittyä."
-Minna Turtiainen

Klikkaa: Lue kaikki palautteet täältä ja varaa oma mentorointipaikkasi tänään.
 

Jäikö sinulle kysyttävää? Ota yhteys vailla kynnystä, vastaan kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

-Kati Huovinmaa, ammattimentori | 040 572 9369 | kati(a)huovinmaa.com

Ammattimentori Kati Huovinmaa. Kuva: Olga Poppius / Studio Fotonokka

Ammattimentori Kati Huovinmaa. Kuva: Olga Poppius / Studio Fotonokka